Кускусът вече е включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението е взето след 15-ата сесия на междуправителствената комисия за опазване на нематериалното културно наследство на организацията.
Алжир, Мавритания, Мароко и Тунис подадоха съвместно заявление за включване на кускуса в престижния списък през пролетта на 2019 г.
Списъкът на ЮНЕСКО е съставен с цел насочване на вниманието към нематериалното културно наследство, стимулиране на усилията за опазване и съхраняване на това наследство.
Кускусът отдавна се е превърнал в отличителен белег на цялата северноафриканска кухня. Обикновено се приготвя в петък, както и в празнични и специални случаи. Различава се в зависимост от рецептата и мястото на производство, по вкус и аромат. През годините кулинарните експерти са измислили много от разновидностите на ястието.
Кускусът печели голяма слава не само в страните от Магреб, но и в Западна Африка, Южна Европа, а също и в Израел.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!