Стълбата на Яков на остров Света Елена

  • Стълбата на Яков на остров Света Елена
    Стълбата на Яков на остров Света Елена

Стълбата на Яков има интересна история с библейски мотиви и битова употреба от 19-и век. Всичките й 699 стъпала от Джеймстаун в долината на остров Света Елена до форт Ледър Хил на върха на един хълм привличат много туристи към това особено място.

В началото всичко започва от система, задвижвана с конска сила, която да изнася големи количества тор и боклуци от конюшните и кланниците в града за фермите във вътрешността на острова. За целта нагоре по стръмното възвишение са били прокарани релси, а системата е работила с макари.

36900

Тази система е използвана между 1829 и 1871 година, а след това е изоставена и е започнала да се разпада. В наши дни релсите са направени на стълбище, което се издига нагоре по стръмния хълм, на чийто връх има страхотна гледка към Джеймстаун.

За Стълбата на Яков се разказват много истории, като например как легендарният акордеонист от острова Мати Джон се катерил по стълбата всяка събота след цяла вечер свирене и пиене в градската кръчма. Веднъж той паднал почти от върха на Стълбата, но оцелял, защото тирантите му се закачили за конструкцията. Парадоксалното е, че бил спасен, след като затворник от градския арест го видял от килията си и извикал пазачите.

36898

Името на Стълбата пък идва от Библията, където пише за Яков, който е сънувал огромна стълба от земята до рая, по която се качвали и слизали ангелите. Заради тази притча, навсякъде из християнския свят наричат високите, стръмни изкачвания от всякакъв тип „Стълбата на Яков“.