Любимите дестинации на Антъни Бурдейн

  • Любимите дестинации на Антъни Бурдейн
    Любимите дестинации на Антъни Бурдейн

Антъни Бурдейн, известният готвач и разказвач на истории, остави незаличима следа в света с безстрашния си подход към пътуването и дълбоката си признателност към местните култури и кухни. Всяка година на 25 юни, неговия рожден ден, феновете празнуват неговото наследство, като преразглеждат някои от местата, които той обича най-много.

По време на пътуването си из Мианмар Бурдейн се възхищава на древните руини на страната, описвайки ги като наистина спиращи дъха. Той разглежда магазин за чай в Янгон, посещава фестивал на пълнолуние и се впуска в тежко 19-часово пътуване с влак до Баган заедно с Филип Лажауни, негов бивш работодател в Brasserie Les Halles.

Времето му на гръцкия остров Наксос го прекарва в пиене на ракия с местните жители и изследване на корабокрушение от началото на 20 век. В планинското село Апирантос той преживява автентично събиране на общността на градския площад, потапяйки се напълно в традициите на региона.

Бурдейн високо ценял Детройт, описвайки го като един от най-очарователните градове на Америка. Той разглежда индустриалния му упадък, като посещава завода на Packard, като същевременно хвърля светлина върху издръжливостта на хората, включително пожарникари, доброволци и готвачи, работещи за съживяването на града.

В Квебек той се отдава на богатата кулинарна сцена на провинцията, включваща местни деликатеси в Монреал и град Квебек. Риболовът на лед на река Сейнт Лорънс добавя още един слой към опита му. Той вечеря в заведения като Le Continental и L’Affaire est Ketchup, където ястията се приготвят с обикновени електрически котлони.

Занзибар се откроява като кулинарен акцент, благодарение на смесването на арабски, персийски и индийски влияния. Тук Бурдейн опитва пържени мандази, улична храна, морски дарове на скара и добре познатата занзибарска пица, характерен местен специалитет.

Във Френските Алпи той се спуска по склоновете с приятеля си Ерик Риперт, вкусвайки виното и сирената от региона. Рипърт закачливо го предизвика да докаже, че може да издои крава, обещавайки хайвер като награда.

Посещението му в Баия, Бразилия, го запознава с жизнената култура на региона, известен като африканското сърце на Бразилия. Той разглежда щандове за храна, прекарва време в рибарски общности и се наслаждава на барбекю на плажа.

Окинава пленява Бурдейн със своята спокойна атмосфера, контрастираща със забързания начин на живот на континентална Япония. Той пробва якисоба и опитва ръката си в тегуми, традиционен стил на граплинг, откривайки, че не е съвсем ужасен в това начинание.

Уругвай е един от личните му фаворити. В Монтевидео и Санта Лучия той се присъединява към готвача Игнасио „Начо“ Матос, опитвайки националния сандвич, чивито, обилна комбинация от шунка, пържола, бекон, сирене, яйце и гарнитури.

Времето му в Иран остави дълбоко впечатление, тъй като е топло посрещнат от непознати. Изследвайки Исфахан и Техеран, той вечеря в частни домове, наслаждавайки се на персийски ястия като бавно приготвени яхнии, пълнени с яйца кюфтета и овесена каша с пуешко месо.

Докато е в Тринидад, Бурдейн е очарован от мултикултурните влияния на острова. Той присъства на репетиция на стоманен оркестър точно преди карнавала, демонстрирайки оживения дух на острова.

Завръщането в Южна Корея го кара да се гмурне в хипермодерната култура на Сеул. Той опитва супа от ларви на копринени буби, черпи се с корейско пържено пиле и се наслаждава на местния нощен живот, включително караоке и видео игри.

Куба очарова Бурдейн, особено Хавана, която той смята за най-красивия град в Латинска Америка. Той също така прекарва време в Сантяго, наслаждавайки се на ром от световна класа и традиционна кубинска музика.

Етиопия предлага богато културно изживяване, докато той изследва както оживени градове, така и отдалечени села. Ръководен от главния готвач Маркус Самуелсон и Мая Хейл, той опитва хляб инджера, плата беянету и кафе, приготвено със сол вместо захар.

Времето му в Западен Тексас го превежда през спиращи дъха пейзажи. Той вечеря задушена коза, кашкавал със сирене халапеньо и домашно приготвени бисквити в Means Ranch Company и изследва артистичния град Марфа.

В Лаос той прегръща духовните традиции на страната, участвайки във фестивала Boun Ok Phansa и опитвайки местни пазарни деликатеси като khao soi и месо на шиш на брега на реката.

Посещението на Бурдейн в Перу кара него и Ерик Риперт на мисия да открият рядко разнообразие от диво какао в местните Анди, като в крайна сметка откриват изцяло нов спектър от вкусове. Те изследват както съвременна Лима, така и останки от предколумбова цивилизация.

Ню Йорк, неговият дългогодишен дом, е фонът на един от най-личните му епизоди. В него, той размишлява върху развиващата се култура, вечеря с Бил Мъри и преразглеждаше корените си в Долен Ийст Сайд с музиканти като Деби Хари и Крис Стайн.

Ямайка осигурява тропическо бягство, като Бурдейн изследва Порт Антонио. Той посещава имението GoldenEye на Иън Флеминг и се наслаждава на комбинация от местни ястия, от пилешко месо до аки и солена риба.

Докато e в Копенхаген, той посещава Нома, прочутия ресторант с две звезди Мишлен, ръководен от главния готвач Рене Редзепи. Също така се впуска в търсене на интересни ястия и се присъединява към среща на персонала, където готвачите измислят нови кулинарни концепции.

Виетнам остава най-голямата любов на Бурдейн. Той обикаля улиците на Ханой с мотоциклет, наблюдавайки бързата трансформация на страната. Акцент е вечерята с бившия президент на САЩ Барак Обама в непринуден ресторант, където те се наслаждават на семпла, но незабравима храна от юфка и бира.

Експедицията на Бурдейн до Антарктида е съвсем различен вид приключение. Той предприема полет с хеликоптер над активен вулкан, посетщава колония от пингвини Адел и прекарва време с учени на гара Макмърдо, оценявайки способността им да оцеляват в такава екстремна среда.

Чрез пътуванията си Антъни Бурдейн споделя красотата, сложността и вкусовете на света с публиката навсякъде, оставяйки след себе си трайно наследство от културна оценка и кулинарни приключения.