Любимите места на чужденците в България

  • Любимите места на чужденците в България
    Любимите места на чужденците в България

При всеки удобен случай ви срещаме с чужденци, които по една или друга причина са се влюбили в България.

Някои се връщат отново и отново, а други направо се преместват тук. След като се запознахме с българските неща, които шокират чужденците у нас, следват любимите им места. 

Ето какво отговориха те на въпроса "Кое е любимото ти място в България?":

Родопите, защото много приличат на планините от моето родно село. В България предпочитам места, които не са масово посещавани от туристи, села все едно накрай на света и всички малки и забравени манастири покрай София. Най-вече Клисурския манастир до Банкя."

Яна е от Словакия и живее в България от 2009 г. Прочетете цялото интервю с Яна.

*

"Любимото ми място за снимане в България засега е Дом-паметникът на комунистическата партия на Бузлуджа. Независимо за кой път го посещавам, съм изумена от природата, сред която е разположен. Снимала съм го по изгрев и по залез, оттам наблюдавах метеоритния дъжд през 2013 г., снимах падащи звезди и прекарах зимна нощ вътре само за да опитам да уловя мястото в пълните му мащаби и атмосфера – и все още имам чувството, че не съм успяла. Най-много обичам да го снимам през зимата, когато има много сняг – тогава се превръща в леден дворец, пълен със странни и прекрасни ледени форми. Но все още имам много нови места, които да открия, така че може и да си променя мнението."

Никола Милър е шотландка живее в ловешкото село Крушево от 2011 г. Обича да снима изоставени места. Вижте снимките й от България.

*

"Това е удивителна страна с топли и гостоприемни хора. Открих приятели за цял живот в България. Има толкова много история – съвременна и древна. Особено много харесвамПловдив – един от най-интересните малки градове в цяла Европа."

Нейт Робърт е идвал общо 5 пъти в България, като се интересува от социалистически паметници. Прочетете интервюто ни с Нейт и вижте снимките му от България.

*

"Ходил съм в София, Пловдив, Велико Търново, Несебър, Копривщица, Бургас. Всичките тези места ми направиха силно впечатление, но предпочитам Велико Търново и Несебър. Защото Велико Търново е като една триизмерна скулптура на град, а Несебър е перфектна комбинация от хубави останки и морски пейзажи."

Шънг Чао работи в българската редакция на Радио Китай за чужбина. Прочетете цялото интервю с Шънг Чао.

*

"Сред местата, които ми харесаха най-много, със сигурност са парковете на София (Южният парк и Борисовата градина), Старият град на Пловдив (спомням си един невероятен залез с гледка над целия град), сенките на плажовете на Бургас – перфектни да изпиеш някоя бира, докато гледаш морето."

Джузепе Камарано е италианец от Неапол, който живее шест месеца в София през 2013 г. Прочетете цялото интервю с Джузепе.

*

Обожавам Рожен в Пирин и Чипровци в Северозападна България. Понор планина край Своге е район с невероятна красота, който малцина туристи познават. Но най-много харесвам София. Мисля, че няма друг европейски град, който да съчетава толкова много различни архитектурни стилове и исторически паметници. Има излъчване, което трудно може да се опише.“

Джеймс Краучман живее в София от 4 години, снима (по класическия метод - на филмова лента) и преподава английски език. Прочетете цялото ни интервю с Джеймс Краучман.

*

Вие сте чужденец в България или познавате такъв? Покажете ни своята България – пишете ни на info@peika.bg и ние ще се свържем с вас!