Любопитни факти за Пакистан

  • Любопитни факти за Пакистан
    Любопитни факти за Пакистан
  • Любопитни факти за Пакистан
    Любопитни факти за Пакистан

Пакистан е една много интересна и противоречива страна, която се намира в Южна Азия. Със своите 225 милиона жители Пакистан е пета по население в света и втора след Индонезия по население сред мюсюлманските държави.

Ето и някои много интересни факти за Пакистан:

Любопитни факти за Пакистан
Снимка: pixabay.com

1.Страната има много интересни традиции, обичаи и фестивали. Един такъв е Сиби Мела. Това определено е едно от най – горещите места в Пакистан, като през лятото температурите могат да надминат 52 градуса по Целзий. Градът има стратегическо местонахождение, разположен е на прохода Болан между Южна и Централна Азия. Някога в древността оттук са преминавали многобройните войски на Александър Македонски, както и армиите на монголите. Това е може би един от най – важните неолитни обекти в света, датиращ от около 7000 г.пр.н.е. Мястото определено е много мистично и интересно и заслужава вашето внимание.

2. Град Сиби попада под британско влияние през 1880 г. и е важен възел за две железопътни линии. По-късно постига своята независмост и става част от новата държава Пакистан през 1947 г.

3.От повече от 600 години в ранна пролет, през месец февруари в Сиби Мела се провежда панаир, където се извършва почти всякакъв вид търговия. Самото име „Мела“ означава панаир. На този панаир жените продават красивите си бродирани покривки и други везани ръкоделия, които туристите купуват с голям замах за спомен от това праисторическо място, както и за подаръчни сувенири на близки и приятели.

4.Страната граничи с Индия – на изток, Китай – на североизток и Афганистан и Иран – на запад. Тънкият и дълъг Вахански коридор отделя страната от Таджикистан. На юг страната има морска ивица, дълга 1046 km и граничи с Арабско море и Оманския залив.

5.Името Пакистан е съставено от първите букви на мюсюлманските области Пенджаб, Афгания (северозападна провинция) и Кашмир и персийското „стан“ (страна, място), като в същото време „пак“ означава и „чист“ на персийски и урду.

6. Суверенната държава Пакистан съществува от 14 август 1947, придобивайки независимост от Британска Индия.

7. Историческото наследство на Пакистан обаче е изключително богато, и датира от най-дълбока древност. Земите около бреговете на река Инд, които днес в по-голямата си част се намират на територията на Пакистан, са били постоянно населени отпреди 2 милиона години.

8. На север високите вериги на Хималаите при Каракорум и Хиндукуш образуват планинска преграда. Върховете им, едни от най-високите в света, са покрити с вечни снегове. Тези вериги са почти непроходими, с изключение на определени участъци като прохода Болан или този в Хайбар, които свързват Пакистан и Афганистан.

9. На изток и на юг се простират двете обширни равнини Пенджаб и Синд, напоявани от река Инд.

10. Националната валута е пакистанската рупия.

11. Карачи е главното пристанище на Арабско море и най-много­людният пакистански град.

12. Основните промишлени отрасли са добив на нефт, природен газ и хром, нефтопреработване, металургия, машиност­роене, хранително-вкусова и текстилна промишленост.

13.Повече от 60 езика се говорят в Пакистан, включително и диалектните. Английският също е официален език в Пакистан, като най-вече се използва в бизнеса, правителството. Местният диалект е познат като пакистански английски.

14. В света се нарежда на 36-о място по площ.