Пакистан - фестивалът Сиби Мела

  • Пакистан - фестивалът Сиби Мела
    Пакистан - фестивалът Сиби Мела
  • Пакистан - фестивалът Сиби Мела
    Пакистан - фестивалът Сиби Мела
  • Пакистан - фестивалът Сиби Мела
    Пакистан - фестивалът Сиби Мела

В далечния Пакистан има едно интересно и малко познато място, което се смята люлката на човешката история и цивилизация – Сиби Мела. Това определено е едно от най – горещите места в Пакистан, като през лятото температурите могат да надминат 52 градуса по Целзий. Градът има стратегическо местонахождение, разположен е на прохода Болан между Южна и Централна Азия. Някога в древността оттук са преминавали многобройните войски на Александър Македонски, както и армиите на монголите. Това е може би един от най – важните неолитни обекти в света, датиращ от около 7000 г.пр.н.е. Мястото определено е много мистично и интересно и заслужава вашето внимание. Град Сиби попада под британско влияние през 1880 г. и е важен възел за две железопътни линии. По-късно постига своята независмост и става част от новата държава Пакистан през 1947 г.

 

От повече от 600 години в ранна пролет, през месец февруари в Сиби Мела се провежда панаир, където се извършва почти всякакъв вид търговия. Самото име „Мела“ означава панаир. В наши дни този местен празник е превърнат и в притегателна туристическа атракция. Тук можете да си купите различни видове животни, да си осигурите необходими стоки, както хранителни, така и всякакви други, за които се сетите. От най – дребните неща до стоки с голяма занчимост и употреба, коне и всякакъв едър добитък.

Пакистан - фестивалът Сиби Мела
Снимка: pixabay.com

 

Освен за извършване на търговска дейност, панаирът служи и за размяна на новини, уреждане на бракове, провеждане на племенни събрания и решаване на междуплеменни спорове.

Тези празнични дни са изключително интересни за любознателните туристи тъй като този празник е единствен по рода си, а пък за местните пастири има изключително голяма стойност, защото именно тези дни са най – доходоносните за цялата година.

На този панаир жените продават красивите си бродирани покривки и други везани ръкоделия, които туристите купуват с голям замах за спомен от това праисторическо място, както и за подаръчни сувенири на близки и приятели.

Пакистан - фестивалът Сиби Мела
Снимка: pixabay.com

Това е истински празник за сетивата, многоцветен, изпълнен с много музика, танци и глъч, и показващ древната култура и занаяти на хората, населяващи тези земи от няколко хилядолетия до днес. Определено е събитие, което си струва да се види и преживее. Тъй като е различен от нашата култура, а и от тази на много други народи, за това Сиби Мела буди такъв интерес у своите посетители. Ако някога ви се отдаде възможност не пропускайте тази душевна феерия от емоции и цветове.