Манастирите в България, които всеки трябва да посети

  • Манастирите в България, които всеки трябва да посети
    Манастирите в България, които всеки трябва да посети

В България има манастири, които си заслужава да посетите, дори да не сте религиозни.

Именно те са спомогнали до голяма степен за съхранението ни като нация. Трудно е човек да обходи всички, тъй като са наистина много, затова сме ви приготвили кратък списък на най-впечатляващите от тях:

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“

Несъмнено това е най-известният, а също и най-големият български манастир. Намира се в планината Рила. Основан е от Иван Рилски през първата половина на X век. Счита се, че най-старата постройка в комплекса е Хрельовата кула. Интересното за нея е, че на върха ѝ има параклис с фрески от XIV век.

Бачковски манастир „Успение Богородично“

Това е вторият по големина манастир в България. Разположен е в долината на река Чая, на 10 км южно от Асеновград. Негови основоположници са грузинци (създаден е през 1083 г.). На територията на манастира има музей, където могат да бъдат видени образци на църковното изкуство от различни периоди. В двора му са погребани екзарх Стефан и патриарх Кирил.

Манастирите в България, които всеки трябва да посети

Троянски манастир „Успение Богородично“

Това е третият по големина манастир в страната. Намира се на 10 км от Троян и е основан доста по-късно от предходните два. Създаден е около 1600 г. от игумен Калистрат. Известен е най-вече със стенописите, дело на Захари Зограф. Сред тях се отличават неговият автопортрет, както и Колелото на живота, намиращо се на външната стена на църквата. Интересен факт е, че българският патриарх Максим е бил послушник в манастира, а също така е и погребан тук.

Гложенски манастир „Свети Георги Победоносец“

Намира се близо до село Гложене и град Тетевен. За да стигнете до него, трябва да се изкачите по тесен път, водещ високо в планината. Построен е в началото на XIII век, като според преданието негов основоположник е киевският княз Георги Глож. Недалеч от манастира е и мястото, където Левски е основал първия революционен комитет.

Манастирите в България, които всеки трябва да посети
Снимка: novinite.bg

Соколски манастир „Успение Богородично“

Манастирът е създаден през 1833 г. от Архимандрит Йосиф, в местността Соколова пещера. Намира се само на 4 км от етнографски комплекс „Етър“-а и на 12 км югоизточно от Габрово. В двора му може да бъде видяна известната Соколска чешма, смятана за дело на майстор Колю Фичето.

Черепишки манастир „Успение Богородично“

Разположен в Искърското дефиле, в подножието на величествени скали, той е построен по времето на Иван Шишман, през Второто българско царство. Смята се, че именно това е едно от любимите места на Иван Вазов. Тук той пише разказа Една българка.

Манастирите в България, които всеки трябва да посети

Роженски манастир „Рождество Богородично“

Построен е през Средновековието и е най-големият манастир в Пиринския край. Намира се близо до село Рожен. Известен факт е, че тук е сниман филмът Време разделно. В близост до манастира се намира гробът на революционера Яне Сандански.

Който и от тези манастири да решите да посетите, сигурно е, ще си тръгнете оттам с почит и смирение!

***