Осмарски скални манастири

  • Осмарски скални манастири
    Осмарски скални манастири

Осмарските скални манастири са разположени в Шуменското плато. Представляват издълбани във варовиковите скали килии и ниши.

Манастирите са създадени по времето на Второто българско царство (XII-XIV век) и са обитавани от монаси-исихасти. Според тях пътят към единението на човека и Бога минава през умосъзерцанието, затова те водели отшелнически живот сред скалите.

Най-големият и най-добре запазеният от Осмарските скални манастири е Костадиновият. За да стигнете до него, можете да оставите автомобила си в края на село Осмар и да продължите пеша. Очаква ви около 3 км приятна разходка през горичка. Когато стигнете до чешма с каменен кръст и дървена беседка, значи вече сте в подножието на манастира.

63127

Очаква ви още около 20 минути стръмно изкачване.

63128

След това ще стигнете пред метална стълба, която се издига стръмно нагоре по скалата. Тя ще ви отведе на 10-ина метра височина, право в Костадиновия скален манастир.

63132

Той се състои от две помещения. Източното представлява църква с почти квадратна форма. В нея ще видите олтар и фрагменти от стенописи. Западното помещение има множество ниши, жлебове, монашески гроб и изсечени в скалата нарове. Предполага се, че манастирът се е наричал "Св. Св. Константин и Елена", но днес носи името Костадинов скален манастир.

63131

Щом слезете отново по металната стълба, ще видите табела за скалния феномен "Окото на Осмар". Той се извисява точно над манастира. Тръгнете по маркировката и внимавайте, защото пътеката е стръмна. За това причудливо образувание самата Ванга някога казва, че е четвъртият по силна енергиен център на България след Рупите, Царичина и Мадара. То е известно и с името "Халката".

63129

Върнете се отново пред металната стълба пред Костадиновия манастир и този път последвайте табелите за "Диреклията". Това е друг скален манастир, за съжаление, до него няма изградена стълба и можете да го видите отдалеч. Името му в превод от турски език означава "стълб". Именно един такъв каменен стълб се издига до входа на килията. Предполага се, че тя се е използвала като затвор. В него са затваряли монасите, които не са спазвали стриктно исихаското учение.

63134

В района на Шуменското плато има и други скални манастири. Достъпни пеша са: Ханкрумски, Дивдядовски и Троицки. На път за Осмакрските скални манастири можете да разгледате и село Осмар. То е известно с ароматното вино "осмарски пелин", а тайната на силното му ухание се крие в 30-те билки и плодове, които се добавят към напитката. Осмар е и мястото, на което е произведено първото шампанско в България. Винопроизводството в района започва още през XIX век, а днес в селото има винарска изба, където можете да опитате бял или червен пелин.

***

Снимките са направени със Sony HX99. Това е най-малкият в света фотоапарат с широк диапазон на вариото - 24 – 720 мм мащабиране. Освен високото ниво на мащабиране, той включва 4K видео запис, бърз и прецизен AF, както и висококонтрастен електронен OLED визьор, удобен пръстен за контрол и накланящ се сензорен LCD екран за лесна работа.