Манастирите в Чепън планина – пътеводител и кауза

  • Манастирите в Чепън планина – пътеводител и кауза
    Манастирите в Чепън планина – пътеводител и кауза

Една кауза, която ще подпомогне забравените от бога, хората и властите манастири в дивата Чепън планина.


Из дивата, гранична Чепън планина са разхвърляни стари манастири, останали от отминали, изпълнени с вяра времена. Някога хората са носили камъните по едва личащи пътеки и са градили всичко с пот и кръв. Сега там няма туризъм, а пътищата са като на Луната. До малко от тези манастири има табели. Това сякаш са не български, а ничии земи.

Фотографът Мартин Петров не само е посетил тези манастири в дивия Северозапад, но и е решен да направи всичко, за да помогне за запазването им. За целта иска да издаде книга – пътеводител „Изгубената вяра“ - с разкази и снимки за манастирите в Чепън планина, а приходите от нея да дари на тези от тях, които са в най-тежко състояние.

"Вратите на тези манастири се отварят все по-рядко в последните дни на тези святи места. В едно от посещенията си в района, посетих и разгледах останалите няколко манастира там, които са около 10 на брой. Дори най-високата точка в тази планина се нарича връх Петровски кръст. В южното подножие на планината Чепън са разположени град Драгоман и близките му села. Тук са построени някои от манастирите. Малко пò на север са разположени и останалите. Те са в близост до границата със Сърбия, селата са почти обезлюдени и всичко тъне в разруха".

Ето и за кои манастири в Чепън планина става дума:

Маломаловски манастир "Св. Николай Чудотворец" в Маломаловска планина.

40086

За него ви разказахме в пътеводителя си „50 места, които да посетите в България през 2016 г.“. Дотам се стига трудно, пътеките са обрасли. Не е случайно, че ви пращаме там – защото България не е само реставрирани крепости и нови музеи, тя е и разрухата, която смятаме, че трябва всички да познаваме. Манастирът е разрушен и никой не го стопанисва. Останала е църквата, която е отворена и е оставена на произвола на съдбата...

Годечки манастир "Св. Дух"

42051

Годечки манастир "Св. Николай Летний". Намира се в град Годеч. Не съм го посещавал.

Букоровски манастир "Св. Георги Победоносец". Манастирът с петте църкви. Има още един такъв в Европа.

42065

Чепърленски манастир "Св. Петка"

42064

Разбоишки скален манастир "Въведение Богородично"

42054

Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил".

42061

Намира се само на 40 км от столицата. Стопанисва го възрастен човек, който живее в каравана до манастира (тъй като сградата е опасна за пребиваване) и се препитава с каквото си отгледа. Получава 300 лв. заплата. До манастира се стига по черен път и остава далеч от погледите на хората. Църквата е изографисана с примитивни стенописи, оцелели близо 200 години. Старецът ни разказа история за селския бей, който построил манастира, след като изгубил облог с местно момче, на което се присънило, че тук има останки от манастир. Затова на фасадата на църквата има полумесец и кръст. Човекът ни посрещна много люто, но като видя че идваме с добро, смекчи тона и каза, че най го притесняват лошите хора и ако ще пишем в интернет за него, да кажем само лоши неща. Аз видях лошо в липсата на средства и в немотията, в която живеят хора, които стопанисват тези свети места.

42056

42050

42063

Голешки манастир "Св. Николай Летни"

42060

42062

Връдловки манастир "Свети Илия".

42058

42053

42055

Старата врата изскърца силно. Тя бива отваряна все по-рядко. Манастирът е трудно откриваем, ако нямате точните му координати.

42057

Манастирската постройка към църквата.

Станянски манастир (параклис), който е превърнат в бунище.

42059

За него получих информация, че не е манастир, но решихме да го разгледаме. Намира се в гробището на село Станинци. Вратата е заключена, а веригата и двата катинара са силно ръждясали и покрити с паяжини, което свидетелства, че тук никой не идва. През прозорците видяхме, че всичко е махнато и постройката пустее... Границата със Сърбия се намира на 300 метра от църквата.

*

През май 2016 г. Мартин Петров предприема тази инициатива. Банковата сметка по-долу е за доброволно дарение. Със събраните средства Мартин ще издаде пътеводител за "Изгубената вяра" в България, а разликата ще бъде дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с Мартин Петров на martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877 477 127.

Банкова сметка: BG77 BPBI 7924 1072 5700 01.