Маршрут из сакарските села

  • Маршрут из сакарските села
    Маршрут из сакарските села
  • Маршрут из сакарските села
    Маршрут из сакарските села
  • Маршрут из сакарските села
    Маршрут из сакарските села

Идея за маршрут през няколко села в Сакар, както и през един от най-големите манастири в региона – Света Троица край село Устрем.

Село Капитан Петко войвода

Тръгвайки от село Орешник на юг по посока на манастир Света Троица, ще преминете покрай разклона за село Капитан Петко войвода. Това е едно малко и живописно селце в Сакар. Старото му име е било Доганово, но според преданието в него се заселват четници от четата на Капитан Петко войвода и оттогава селото е преименувано.

Село Мрамор и заровеното имане на иманяря

Следващото село, през което ще преминете, е Мрамор. Изключително красиво сакарско селце. Тук е роден и живял бай Желязко – Императора, един от най известните иманяри в България. Една от най-големите загадки, свързани с Императора, е личната му колекция от антики. Най-ценните си находки знатният иманяр оставял за себе си. Приживе често споменавал, че няма да остави безценното си богатство на никого. Искал да го върне там, откъдето го намерил: в земята или както той се изразявал, „в римската хазна”. Дори наследниците му не знаят местонахождението на бащиното имане. Монетите станали страст на Желязко, когато бил на 15 години. След няколко години се запознал с нумизмат, който му разкрил тайните на старите монети. Легендата за заровеното съкровище на Императора и до днес терзае много иманяри. След убийството на Желязко, около и в родното му село Мрамор не остава неразкопано място. Безценното имане обаче така и не е открито.

Манастирът Света Троица и тунелът под Тракия

На около 5-6 км от село Мрамор се намира манастирът Света Троица. Наричан още Вакъфски заради старото име на близкото село Устрем – Вакъф, манастир Света Троица е действащ женски манастир и е едно от най-големите духовни средища в тази част на страната.

Манастир на това място е възникнал още през ХIV в. под името "Св.св. Първоапостоли Петър и Павел". Опустошен е през 1373 г. от настъпващите на север османски орди, предвождани Тимурташ бей. Скоро след това е възстановен и още през XV век вече е споменат в някои османски документи.

Манастирът Света Троица е известен още и като Хайдушкият манастир. Тук са се укривали легендарните войводи Кара Колю, Индже войвода, Вълчан войвода, Кара Добри, Даглъ Стоян, Гарабчи Георги.

През 1812 г. Христо войвода, след оттеглянето си от хайдушкия живот, приел монашеството и станал игумен на манастира под името Хрисант.

Някои от легендите за манастира разказват, че една пещера край него (Вехта църква или Каракольовата дупка) е свързана с тунел чак с Одрин.

Прочетете още легенди за Устремския манастир Света Троица.

*

Текстът е част от поредицата за културни маршрути в Сакар и региона, водена от специалиста по културен туризъм Горан Стефанов. Прочетете и интервю с Горан Стефанов.