Мавзолеят на Ленин в Москва отваря след ремонт

  • Мавзолеят на Ленин в Москва отваря след ремонт
    Мавзолеят на Ленин в Москва отваря след ремонт

След продължителен ремонт мавзолеят на Ленин на Червения площад в Москва отново отваря врати на 15 май 2013 г.

Ремонтът на мавзолея се наложи, след като се оказа, че плочата на основата е подвижна. Всъщност част от нея лежи върху стабилна земя, а друга част – върху неравномерно засипан с пръст ров от 19-и век. Почвата в рова се уплътнява неравномерно и образува кухини и пропадания.

Ремонтните дейности не са засегнали тялото на Владимир Илич Ленин и от екипа по възстановяването съобщиха, че „тялото е в повече от задоволително състояние“.

От създаването си мавзолеят не е ремонтиран повече от 80 години. Затварян е само за месец-два за извършване на биохимически работи по съхраняване на тялото на Ленин. Освен това от време на време сменят костюма на Бащата на Революцията.

Първата временна дървена постройка на мавзолея е открита през 1924 г., а през 1930 г. тялото на комунистическия лидер е преместено в новия каменен мавзолей. По времето на социализма пресечената пирамида на гробницата, която се явява център на Червения площад, е главна забележителност на Москва и се посещава от 2,5 милиона души годишно.