Мечти от шоколади и шоколади от мечтите в Брюксел

  • Мечти от шоколади и шоколади от мечтите в Брюксел
    Мечти от шоколади и шоколади от мечтите в Брюксел

Всички обичат шоколад! Оттам е напълно логичен фактът, че почти на всеки един континент се разполага поне един музей, посветен на сладкарките изделия и по-конкретно – на шоколада.

На Стария континет тези музеи са няколко – в Кьолн, в Барселона, в Гайсполсхайм (Франция), в Прага... Особено специален обаче е този в Брюксел. Не само заради традициите в шоколадоприготвянето на Белгия, а и заради факта, че в политическото и икономическо сърце на Европа, където много хора пътуват по работа (а не за да релаксират), ще се натъкнете на истински рай от сладки и бонбонки!

Още с влизането в музея ви чака плетена шошничка с вкусни бонбонки (наподобяващи умалени плоски жетони за игра) във всевъзможни шоколадови нюанси... млечнобяло, бяло-жълтеникаво, млечнокафяво, тъмнокафяво, черно-кафяво... най-хубавото е, че можете да си вземате толкова, колкото ви душа иска!

Предупреждение! Експозициите в този музей са крайно неподходящи за:

- хора с високо кръвно;

- стриктно прикрити чревоугодници;

- хора, изпаднали в депресивни състояния;

- шокохолици;

- хора с бели дрехи;

- малки деца, придружени само от бащите си.

След кошничката с бонбонки-жетонки ви чака нещо още по-неустоимо. Истинско шоколадово колело! И за тези, които не могат да си преставят за какво нещо говорим, прилагаме снимка:

42989

Обикновените бисквити, които виждате, поставени отстрани, са на разположение на посетителите. Можете да вземете отново колкото си поискате и последователно да ги обливате наполовина или изцяло под шоколадовата струя. Вкусът може да се сравни с божествено потапяне в рая.

След като дойдете на себе си след шоколадовото замайване, отстъпете 3-4 крачки вдясно от колелото и ще видите широко бюро с всевъзможни фигурки във взевъзможни размери – патета, пилета, цели кокошки и петли, яйца, миди, рапани... всичките от шоколад, разбира се.

Зад това бюро най-вероятно стои усмихнат/а мъж/жена с бяла престилка. Те ще ви покажат някои от калъпите и формите за правене на шоколадови формички (предимно всякакви морски обитатели – миди, морски звезди, морски кончета...) и ще ви демонстрират част от процеса по направата на белгийски шоколадови бонбони. Желателно е да се съгласувате в група с останалите посетители на музея, за да не изпуснете важна част от обясненията.

Встрани от „тезгяха за демонстрации“ ще видите някои от оригиналните съдове, в които преди стотици години са се забърквали чудодейните какови смеси. Като от приказките са!

42992

Ако все пак изпуснете демонстрацията и не ви се чака или пък не разберете добре нещо, не се тревожете. В отделни изложбени витрини ще видите цялата „шоколадова“ хронология – от зърната какао през ферментирането, сушенето и избирането на най-качествените до печенето и смилането им на шоколадова паста. Следват чинийките с десетки видове шоколад.

Възтесни стълби водят до горния етаж, в който ще видите повече от историческото развитие на шоколада.

42988

Приветстват ви многобройни картини, статуи и експонати, които ще ви върнат във времето на древните ацтеки. Най-голяма сензация на етажа: индиански тотеми, направени изцяло от шоколад.

42990

42987

42993

42994

Не си забравяйте фотоапарата! В музея (както вече разбирате) снимането е напълно позволено. Макар и семпъл като интериор, шоколадовите произведения в него като акцент са повече от великолепни. Вие решавате дали входната такса ще се равнява на изяденото количество шоколад или дори ще я надвишава. Все пак си говорим за сбъднати мечти!

Полезна информация: Музеят се намира на Рю де ла Тет (Rue de la Tete), една от пресечките на централния площад – Гран Плас (Grand Place). Работно време: 09 - 16 часа от понеделник до събота. Неделя – почивен ден. Входът струва 5 евро, за студенти и учащи – 2 евро.

Вижте още забележителности в Брюксел.