Местата в Румъния, които трябва да видите

  • Местата в Румъния, които трябва да видите
    Местата в Румъния, които трябва да видите

Румъния е страна, която определено притежава чар – приказни замъци, интересни градове и красива природа са сред нещата, които могат да бъдат видени тук.

В случай че решите да посетите северната ни съседка (която между другото не отстъпва по нищо на по-предпочитаните от българите дестинации като Гърция и Турция), то ето и местата, които си струва да се видят в нея:

1. Букурещ

Столицата Букурещ  е сред местата, които задължително трябва да посетите. Не случайно тя е една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа – тук могат да бъдат видени както исторически сгради, художествени галерии и красиви църкви, така и много модерни заведения и ресторанти. Градът е наричан още “Малкия Париж”, поради известно сходство в архитектурата на двата града.

Местата в Румъния, които трябва да видите

2. Брашов

Този град е разположен в Трансилвания – на 160 км от столицата Букурещ. Смята се, че Брашов е основан през 1203 г., като видът му е доста автентичен. Центърът на града е в готически и бароков стил, а на много места могат да бъдат видени църкви и площадчета. Оттук можете да хванете и лифт за планината,откъдето се открива чудна гледка към самия град. Интересна подробност е, че влизайки с влак в Брашов ще бъдете приветствани с надпис, подобен на този в Холивуд.

Местата в Румъния, които трябва да видите

3. Бран

Това село се намира в окръг Брашов, като разстоянието от него до окръжния център е 30 км. Споменаваме село Бран, тъй като в него се намира едноименния замък, привлякъл вниманието на не един турист. Именно тук е живял румънският владетел Влад Цепеш, станал прототип на граф Дракула в романа на Бран Стоукър.

Днес замъкът е превърнат в музей, в който могат да бъдат видени произведения на изкуството и мебели, събирани от румънската кралица Мария. Пред самият му вход пък е поставен кръст, на който има надпис на старобългарски.

Местата в Румъния, които трябва да видите

4. Замъкът Пелеш

Разположен е в покрайнините на град Синая, като интересното е, че през мястото, на което се намира минава средновековен път, свързващ историческите области Трансилвания и Влахия. Този приказен замък е построен в стил неоренесанс, като според сведенията това е станало между 1873 и 1914 г. Първоначално е бил създаден да служи за лятна резиденция на крал Чарлз І. Замъкът Пелеш е кръстен на минаващата наблизо планинска река, а що се отнася до днешното му състояние – той е място, където може да бъде видяна една от най-богатите колекции от произведения на изкуството на територията на Централна и Източна Европа. Колекцията включва живопис, скулптури, мебели, оръжия и доспехи, изделия от слонова кост, гоблени, книги и др. Сред впечатляващите неща тук са и витражите, които са специално изработени в Швейцария.

Местата в Румъния, които трябва да видите

5. Сигишоара

Този град е разположен в окръг Муреш, Трансилвания, и е известен с това, че е родното място на владетеля Влад Цепеш. Може би най-голямата забележителност в града е добре запазената цитадела, намираща се в самия му център. Сигишоара е в списъка на паметниците на световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Местата в Румъния, които трябва да видите

6. Клуж-Напока

Клуж-Напока е известен с бохемската си атмосфера, тъй като всъщност представлява най-големият студентски град в страната. Тук на всяка крачка могат да бъдат видени барове и ресторанти, а Трансилванският филмов фестивал, провеждащ се в града също привлича вниманието, както на местните, така и на туристите. Той се провежда на открито и показва румънски и чуждестранни филми.

Местата в Румъния, които трябва да видите

7. Трансфъгърашкото шосе

По време на управлението си Чаушеску решава, че трябва да се построи шосе, което да спомогне за прекосяването на Южните Карпати, като планът е то да минава през Фъгърашките планини (които са част от Карпатите). Така през 1970 г. започва строежът на Трансфъгърашкото шосе, който продължава 4 години. Тонове динамит са били необходими, за да се прокара този път, но резултатът си струва усилията . Той преминава през някои от най-високите върхове в страната, а гледката, която се открива от там спира дъха.

Местата в Румъния, които трябва да видите

8. Манастирите на Буковина

Манастирите, намиращи се в област Буковина, впечатляват с това, че по стените им могат да бъдат видени фрески, рисувани през XV-XVI век и изобразяващи светци и пророци. Най-добре запазени са манастирите във Воронец, Пробота, Сучава, Молдовица  и  Сучевица.

Местата в Румъния, които трябва да видите

В случай че разполагате с достатъчно време, можете да се разходите по румънския бряг на река Дунав, както и да посетите сфинксът на Бучеджи (той се намира високо в планината Бучеджи и представлява 12-метрова скала с форма на човешко лице).