Мостът на любовта в Париж пропада

  • Мостът на любовта в Париж пропада
    Мостът на любовта в Париж пропада
  • Мостът на любовта в Париж пропада
    Мостът на любовта в Париж пропада

Както се оказва, любовта е тежко бреме, особено за мостовете. Парижкият Мост на изкуствата (Le Pont des Arts) вече не успява да удържа целия любовен устрем, с който разни двойки го натоварват.


Мостът на изкуствата е известен най-вече с безчетните катинарчета, заключени по перилата му. Много влюбени двойки специално посещават това място, за да могат да поставят своя катинар, а след това да изхвърлят ключа в р. Сена. Символизмът, криещ се зад този ритуал, е свързан с вярата на двойките, че така тяхната любов ще остане вечна и те винаги ще бъдат свързани не само помежду си, но и със славната парижка романтика. 

Само че мостът не понася нещата толкова добре. Преди броени дни 2,4-метрова част от парапета му се срина под тежестта на любовните катинарчета. Наложи се минувачите да бъдат евакуирани, а мостът затворен за поправка. Разрушената част от парапета е заместена с дървени греди, на които никой нищо не може да заключва.

Последните няколко години, парижките власти се опитват да озаптят стихията от катинари, която е обхванала моста от всички възможни страни и посоки. Дори преди известно време, през 2010 г., предупреждават за опасност от срутване, когато няколко части от моста също са повредени. 

Въпреки че за много влюбени двойки  от цял свят да сложат своята ключалка на моста е мечтано и изключително романтично преживяване, не липсват парижани които да смятат, че катинарите са развалили гледката, която преди се е откривала от моста. Въпреки това мнение, традицията с ключалките започва бавно, но сигурно, да се разпространява по цял свят, като кара местните власти да потръпват в тих ужас.