Три скандинавски филма на едно сияние разстояние

  • Три скандинавски филма на едно сияние разстояние
    Три скандинавски филма на едно сияние разстояние

Ако Скандинавският полуостров е дестинация, до която няма да стигнете през следващата седмица, то той пристига с няколко филма в куфара.

За 8-ма година киносалоните в София са готови за своето Северно сияние. Фестивалът за нордско кино ще се проведе от 7-ми до 15-ти декември, а предложенията този път са повече от сияйни.

Избрахме 3 филма, уловили душата на номадите. Буквално.

А тук вижте пълната програма и подробности за фестивала "Северно сияние" 2016.

1. “Риба Луна“

Три скандинавски филма на едно сияние разстояние

Сьорен Бале ни пренася в Северен Ютланд, за да ни разкаже една на пръв поглед обикновена  история. Филмът ни среща с Кесе, трето поколение рибар, за който риболовът се е превърнал в начин на живот, обхващаш всички аспекти на съществуването му. Тихият и спокоен живот на Кесе не предполага случайната среща с, Герд, неговата пълна противоположност, дошла да разбърка света му. Тя е морски биолог, който един ден му показва рибата луна-гигантско, топлокръвно, морско същество, принадлежащо сякаш на друга ера. Какво ще се случи и възможно ли е една риба да промени човек?

Прожекции:

09.12. Културен център G8 - 19.45 ч.

13.12. Евро синема - 18.30 ч.

14.12. Културен център G8 - 19.30 ч.

*

2. ,,Ние сме най-добрите“

Три скандинавски филма на едно сияние разстояние

Коопродукцията между Швеция и Дания може да направи само едно - революция. Бунтарският филм на Лукас Мудисон разказва историята на три пънкарки Клара, Бобо и Хедвиг, за които правилата са създадени да се нарушават. Амбицирани от новата момчешка банда "Iron Fist", те решават да си направят своя. Убедени в своя талант и готови на всяка цена да са най-добрите, трите гимназистки тръгват по пътя на славата. Дали той не е прекалено трънлив, обаче?

Програма:

10.12. Евро синема - 18.00 ч.

15.12. Дом на киното - 19.00 ч.

17.12. Културен център G8 - 20.15 ч.

*

3. "Младата Софи Бел“

Три скандинавски филма на едно сияние разстояние

Сюжетът на едно от най-добрите шведски предложения в тазгодишното издание на фестивала, успява да ни върне в действителността с гръм и трясък. Филмът ни среща със Софи и Алис-две приятелки, планиращи след завършване на гимназията да отидат до Берлин. Изведнъж Алис мистериозно изчезва. В търсенето на най-добрата си приятелка, Софи минава през градините на Рая и кръговете на Ада, за да разбере, че понякога животът може да си прави много добри шеги с нас.

Прожекции:

08.12. Културен център G8 - 18.45 ч.

11.12. Евро синема - 17.30 ч.