На почивка в Еленския Балкан

  • На почивка в Еленския Балкан
    На почивка в Еленския Балкан

Град Елена и районът около него, известен като Еленски Балкан, е място, което има с какво да привлече туристите, както през лятото, така и през зимата.

Тук човек може да се разходи сред природата, да посети някой от близките манастири, да се запознае с историята на тази част от България, и изобщо да се откъсне от шума на големия град. Неслучайно Еленският Балкан е едно от местата, в които селският туризъм се развива все повече през последните години.

Самият град Елена се намира на около 40 км от Велико Търново и в миналото е бил важен занаятчийски и културен център. Любопитен факт е, че това е било единственото селище с цели три църкви, разположени на територията му. Най-известната сред тях е храмът “Свети Никола”, който е изграден през XVI век и е запазен до днес.  Храмовете в района са известни с традициите си в църковната си живопис, като интересни в това отношение са манастирите: “Свети пророк Илия” (известен като Буйновски манастир); Къпиновски и Плаковски манастир; Освен “Свети Никола”. Интересна църква в града е “Успение на Пресвета Богородица”.

Друга популярна забележителност на град Елена са Петте Хаджидимитрови къщи, които са с уникална архитектура и се смятат за културна ценност с национално значение. Уникалността им се дължи на това, че представляват 5 отделни къщи, които са с един общ покрив.

На почивка в Еленския Балкан

Един от символите на град Елена (може би най-разпознаваемия) е часовниковата кула, построена през 1812 г. Интересно е местоположението ѝ, което позволява да бъде видяна от всяка точка на града.

На почивка в Еленския Балкан

Тук има и доста къщи-музеи, сред които тази на Иларион Макариополски, която, обаче е отворена за посещения от април до октомври. Попниколовата къща пък, е мястото, където се помещава Музеят по палеонтология към Софийския университет.

Еленският Балкан е прочут и с още нещо, а именно – виненият и кулинарен туризъм.  В района на село Марян има изба, която е отворена за посещения и дегустации. Що се отнася до добилия световна слава еленски бут – той е неразделна част от менюто на почти всички заведения тук.

На почивка в Еленския Балкан

Не на последно място трябва да споменем и интересните и красиви природни обекти, разположени в тази част на България. Христовският водопад, Язовир Йовковци, връх Чумерна, както и резерватите “Бялата крава” и “Хайдушки чокар”, са сред местата, които си струва да бъдат посетени.

За посетителите тук има организирани забавления сред природата, като езда на кон, вело-туризъм и пейнтбол. Макар зимата да не е подходящ сезон за провеждането им, ги споменаваме, тъй като винаги може да решите да посетите отново това място.

Около град Елена има малки селца (бивши махали на града), които предлагат настаняване в къщи за гости, разполагащи с всички необходими удобства. Туристите, решили да посетят тази чудно красива част от страната ни, обикновено отсядат тук, за да усетят спокойствието и красотата на Балкана, и да си починат от динамичния, градски живот. В случай, че търсите по-луксозно място, то град Елена разполага и с няколко по-големи хотела, които са на достатъчно високо ниво.