В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу

  • В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу
    В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу

В случай че искате да пътешестване из Азия, но ниските температури не са по вкуса ви, то може би китайската провинция Гуандон е точното място за вас.

Разположена в южната част на страната, тя поддържа приятни атмосферни условия и през зимата, като най-големият град тук, който е и административен център, е Гуанджоу. Историята, културата и езикът на провинция Гуандун се различават от тези на другите региони в Китай, поради което буди интереса на чуждестранните туристи. Тук  икономиката е много добре развита, като може да се каже, че Гуандун е най-богатата провинция в страната.

А ето и малко повече информация за гореспоменатия мегаполис Гуанджоу, който е особено интересен за туристите:

Градът е на трето място по големина в Китай, с население от 11 млн. души, като разположението му е на 120 км. северозападно от Хонконг. Оттук минава река Джу Дзян (Перлената река), на чийто ляв бряг се намира самият Гуанджоу. Той е едно от най-големите речни и морски пристанища на Китай с международно значение.

В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу

Градът е създаден през ІІІ век пр. н.е., като в наши дни има много запазени паметници, които съхраняват част от историята на Китай. Гуанджоу е преживял различни епохи и владетели, като в крайна сметка днес е един  модерен град с развита промишленост, култура и туризъм.

Най-интересните забележителности тук са разположени по течението нарека Джу Дзян, като най-известните сред тях са: Концертната зала (известна с интересния си външен вид); Военната академия (първата в историята на страната); историческото селище Шамиан (представено от множество интересни сгради, създадени в различни архитектурни стилове). Тук могат да бъдат видени също и много величествени храмове и дворци, като някои от тях дори имат типично ислямска и християнска архитектура. Препоръчително е да се разходите и по някой от многото мостове, минаващи над Перлената река (тя е дълга над 2 000 км, което я нарежда на 3-то място по дължина в Китай).

В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу

Други интересни обекти в града са: Мемориалният паметник Сън Ят-сен; Зоологическата градина с аквариума (притежава над 200 вида риба , както и други интересни  морски обитатели); Южнокитайската ботаническата градина.

В близост до мегаполиса се намира планината Бай Юн Шан, която е особено подходяща за туризъм – оттук се открива красива гледка към целия град.

Недалеч от Гуанджоу е разположен и остров Хайнан, който е вторият по големина остров след Тайван. Мястото е известен курорт, прочут със целогодишно високи температури, екзотична растителност и чисти и красиви плажове.

И ако разходката в района на Гуанджоу не ви е достатъчна, то бихте могли да посетите и едно друго интересно място, разположено в близост. Става въпрос за град Макао, който се намира на едноименния остров. В миналото той е бил португалска колония, като в наши дни тук могат да бъдат видени много забележителности от тази епоха. Интересен факт е, че освен като туристическа дестинация, мястото е известно и като център на хазартните игри. Неслучайно градът е наричан “Монте Карло на Изтока”. Освен китайски, в Макао се говорят още португалски, английски и филипински. Съществува и местен език, който е креолски,но не е особено популярен – едва 2% от населението го ползва.

В Китай през зимата: Слънчевият Гуанджоу