Намериха миниатюрна версия на Теракотената армия

  • Намериха миниатюрна версия на Теракотената армия
    Намериха миниатюрна версия на Теракотената армия

При разкопките на гробница на около 2100 години китайски археолози откриха множество малки фигурки на войници, изработени от теракота вероятно около 110 г. пр. н е.

Те изглеждат като миниатюрна версия на известната Теракотена армия, създадена при управлението на Цин Шъхуан.

Намерените фигурки включват колесници и кавалерия, наблюдателни съоръжения, музиканти и пехота. В южната част на гробницата са разположени фигурите на кавалерията и колесници заедно със стражеви кули с височина 140 см. В центъра има около 300 пехотинци, които стоят нащрек, подредени във формата на квадрат. В северната част има модел на театрален павилион с малки скулптури на музиканти. За сравнение – височината на воините в известната Теракотената армия на Шъхуан, варира от 185 см до 209 см.

Съдейки по оформлението на гробницата, археолозите смятат, че артефактите са били изработени около век след създаването на Теракотената армия. Според специалистите формата и мащабът на гробницата предполагат, че тя е била предназначена за голямо погребение на личност на висок пост или принц. Има предположение, че гробницата е била построена за принц Лю Хун, син на император Ву, управлявал от 141 до 87 г. пр. н. е.