Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)

  • Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)
    Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)

Нека този път се разходим сред националните паркове на Германия.

Природните дадености на тази страна са малко известни, но определено си заслужават вниманието.

Вижте които са те:

1. Национален парк „Саксонска Швейцария

Национален парк „Саксонска Швейцария” се намира в далечния източен край на Германия и се разпростира на повече от 36 000 хка. По-голямата част е в едноименния пясъчен скален масив при река Елба. Той се състои от странни ерозирали скални образувания, датиращи от периода Креда. Паркът има уникални пейзажи от пясъчни скали, дълбоко издълбани долини, планински масиви и проломи. Един от най-добрите начини да го опознаете е със скално катерене. Препоръчваме ви да посетите и скалите Бастей, от които се разкрива прекрасна панорамна гледка към Елба. Можете да си наемете и лодка, за да разгледате мястото от реката. 

Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)Снимка: wikipedia.org

2. Национален парк „Ясмунд”

Национален парк „Ясмунд” се намира в Мекленбург-Предна Померания, в далечната североизточна част на Германия. Най-голямата му забележителност са скалите Кьонигсщул. Гледката на това как скалите се срещат с морето е много красива и вдъхновяваща. Там можете да се насладите на дълги разходки сред красивите гори в региона и да покарате колело по някой от многото маршрути. Местните митове и легенди разказват за германската богиня Херта и известният пират Клаус Щьортебекер, който се смята, че е заровил съкровището си някъде тук.

Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)Снимка: wikipedia.org

3. Национален парк „Долно поречие на река Одер”

Национален парк „Долно поречие на река Одер” е първият национален парк в страната на брега на река. Той е разположен на 60 кв. км площ на германските и полски брегове на река Одер. Има изключително живописна природа. Всяка година там се стичат хиляди посетители, за да се насладят на 13-те хиляди мигриращи жерава. В пределите на парка можете да видите още средновековно градско укрепление и църквата "Свети Стефан" в Гратс, средновековната кула на крепостта Щолпе, късноготическата църква в Криевен и старинните тютюневи хамбари близо до Фридрихстал.

Националните паркове на Германия, за които не знаеш (част 2)Снимка: wikipedia.org