Най-добрите дестинации за кафе по света (част 2)

  • Най-добрите дестинации за кафе по света (част 2)
    Най-добрите дестинации за кафе по света (част 2)

Кафето е направило доста дълго пътуване от родината си в Етиопия, за да се превърне в глобален основен и социален обичай. Живеем в златна ера на кафето с екологични земеделски практики и специалитети за печене, проникващи в движението, помагайки да пълним почти два милиарда чаши на ден по целия свят.

Но въпреки своята повсеместност и артистичността в световен мащаб, посветена на изработването на тази перфектна чаша, за да получите най-чистия вкус на зърната - в най-прясната, току-що изпечена форма - ще трябва да отидете директно до източника. Преди да тръгнете на път (с чаша в ръка), се насладете на нашите предложения за някои от най-завладяващите райони за кафе на планетата.

Италия

Италианците толкова много обичат кафето, че може да си помислите, че те са измислили напитката. Е, за изумление на много хора, не са го направили те. Но страстта им към кафените зърна е вдъхновила култура на кафе, несравнима никъде другаде по света. Когато кафето е изпратено за първи път до Венеция през 16 век, то предизвиква шум и е почти забранено. Така нареченото „вино на арабите“ се счита за сатанинско изобретение. Когато обаче папа Климент VIII признава склонността си към напитката, стигмата бързо отстъпва и през 1683 г. на венецианския площад Сан Марко се открива кафене.

С течение на времето всеки град развива свой собствен стил. В Трентино поискайте капучино по виенски и ще ви сервират пенливо кафе с шоколад и канела. В района на Марке спрете за кафе-анисе и ще получите еспресо с аромат на анасон, а в Сицилия ще намерите кафе-д'а паррину, кафе с аромат на карамфил, канела и какао на прах. Развиха се и ритуали около кафето, като неаполитанската практика на caffè sospeso (висящо кафе), при която плащате за две кафета, но оставяте едно за непознат, за да се наслади той безплатно.

Едва през 1906 г. обаче италианското еспресо за първи път е представено и оттогава технологичното чудо на еспресо машината задвижва италианската работна сила.

Как да поискате кафе на местния език: Un caffè / macchiato / cappuccino / caffè latte per favore

Етиопия

Добре дошли в родното място на кафето. Според легендата всепобеждаващият марш на кафето датира от скромен етиопски пастир на име Калди, който през IX век забелязва, че овцете му са особено енергични, след като дъвчат това, което сега познаваме като растението за кафе, Coffea arabica. Независимо дали легендата е вярна или не, твърдението на Етиопия, че е източникът на цялото кафе по света, може да не е вярно за момента, но може да се похвали, че растението за кафе арабика е родно от югозападната част на Етиопия и оттук растението (и кафето) колонизира света.

Още от кратката окупация на страната от италианците в средата на 20-ти век, етиопците са сред най-плодовитите пиячи на кафе на Земята и еспресо баровете, предлагащи макиато, изглежда са навсякъде. Традицията остава до голяма степен част от етиопския ден - особено сутрин у дома и отново на път за работа - да спрем за кафе в специално кафене.

Как да поискате кафе на местния език: Hade bun, bejaka