Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

  • Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия
    Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Независимо дали ще отидете на дълга почивка през уикенда или еднодневна екскурзия, изживейте автентично Италия с романтични гледки, художествени шедьоври и флорентинска пържола в люлката на Ренесанса.

Удивителните сгради, огромните галерии и пълните със съкровища църкви красноречиво говорят за любовта на местните към изкуството.

1. Изкачете се до върха на катедралата във Флоренция

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Катедралата във Флоренция (официално наречена „Санта Мария дел Фиоре“) е призната за водещо произведение на архитектурата, спомогнало за развитието на Ренесанса. Основите на строителната работа започват през 1296 г. и отнема повече от 140 години. Нео-готическият стил може да се види във фасадата, която е украсена с мраморни панели, оцветени в розово, зелено и бяло. Невероятно е, че емблематичната структура е изградена без използването на скелета.

Входът за катедралата е безплатна, но ако желаете да се изкачите до върха на купола за несравнима гледка към града, трябва да заплатите малка такса. Билетите също позволяват достъп до баптистерия и камбанарията на Джото.

Статуята на Микеланджело на Давид е издълбана от бял мрамор от остатъчните строителни материали на катедралата.

2. Пазарувайте злато в Ponte Vecchio

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Понте Векио (което в превод означава "стар мост") е най-дългият мост на Флоренция, известен най-вече със своите магазини в пастелни тонове, които са разположени по ръба на река Арно. След като претърпява голямо наводнение през 1345 г., той е възстановен. След това претърпява бомбардировките през Втората световна война - заповед, за която се твърди, че е направена от самия Хитлер.

Магазините са били обитавани за първи път през 13 век от месари и риболовци до 1593 г., когато е наредено там да се продават само злато и бижута - решение, взето с цел да се подобри обстановката за минувачите и да се предотврати замърсяването на реката.

В наши дни посетителите могат да пазаруват злато и фини бижута по този емблематичен мост, който продължава да удивлява пътуващите при посещението им във Флоренция. 

3. Опитайте флорентински пържоли

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Bistecca alla Fiorentina (флорентинска пържола) традиционно се прави от италианска порода крава, който е известен със своя ароматен вкус. Добрата пържола трябва да е с дебелина 2-3 инча и да бъде леко подправена със сол и черен пипер, за да не замаскира естествения аромат.

Намирането на подходящото място за ядене е от ключово значение при търсене на пържола с най-високо качество. 

4. Посетете Давид

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

С височина около 5,7 м, бялата мраморна скулптура на Микеланджело изобразява библейския герой Давид, преди да се сблъска с Голиат. 

Главата и ръцете на оригиналната скулптура изглеждат увеличени пропорционално на останалата част от тялото, тъй като първоначалната конструкция, датираща от 1501 г., е поръчана да се отличава високо от външната страна на катедралата във Флоренция.

Давид е шедьовър на ренесансовата скулптура във Флоренция. Пресъздава библейския герой Давид, който е сред най-често срещаните образи в изкуството в града. Давид на Микеланджело се различава от други предхождащи го интерпретации на този библейски герой по това, че той не е изобразен с главата на убития Голиат, както е при статуите на Донатело и Верокио. Според повечето учени Давид е изобразен преди битката си с Голиат.

5.

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Яжте там, където ходят местните, и никога няма да се отклоните далеч от автентичната и вкусна кухня. Посещението на Mercato Centrale във Флоренция не е изключение от това правило.

Не позволявайте на селския екстериор на тази сграда от 1874 г. да ви заблуди, тъй като това е едно от най-централните места, където местните жители се събират, за да хапнат вкусна храна. Ескалатор до първия етаж посреща посетителите с примамливи аромати на пица, задушени кнедли със свинско и пресни макаронени изделия с песто. Изборът само на едно ястие може да се окаже трудна задача ... Нашият най-добър съвет: оставете вашето обоняние да ви води пътя. Или още по-добре, опитайте по малко от всичко.

6. Възхищавайте се на гледката към града от Пиацале Микеланджело

Най-добрите неща за правене във Флоренция, Италия

Стръмна разходка до Пиацале Микеланджело предлага на хората от града една от най-зрелищните гледки в градска Тоскана. Зрителите са възнаградени с величествена природа на тосканските хълмове, докато отличителната катедрала Дуомо от Флоренция доминира над небесната линия.

Основното време за най-красиви гледки над града е по залез, докато топлите кехлибарени нюанси горят над покривите. Междувременно тези, които търсят спокойно място за себе си, могат да се насладят на гледки без купища тълпи при изгрев слънце.