Най-интересни неща за правене в Рига, Латвия

  • Най-интересни неща за правене в Рига, Латвия
    Най-интересни неща за правене в Рига, Латвия

Столицата на Латвия несъмнено е едно от местата, които трябва да посетите, но не само заради добрия й вид. Градът се отличава с приказна смесица на старинна архитектура и ново строителство, ко крие и много история и хиляди места за разглеждане.

Разберете какво да видите, правите, хапвате и пиете, докато сте в Рига.

1. Открийте "Тримата братя"

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: pixabay

Сред известните къщи-паметници са „Тримата братя”. Това са три сгради, абсолютно еднакви и разположени една до друга. Те са прекрасен пример за средновековната архитектура в Рига, като най-старата от тях датира от 15-и век. 

Освен интересната архитектура и пастелните цветове, тези сгради се отличават и с това, че са най-старите в града. Всяка от тях е построена в различен период от време (1400 г., началото на 1600 г. и края на 1600 г.) и представят различни епохи на архитектура и дизайн.

Намирането им е част от забавлението. Ще бъдете заобиколени от още много красиви сгради, докато намирате пътя си към Братята.

2. Вижте часовникът "Лайма"

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Лайма е родната шоколадова компания в Латвия, а нейният емблематичен часовник стои близо до паметника на свободата в Рига от 1924 година.

Вероятно ще подминете тази забележителност по време на посещението си, вместо да я търсите - но определено положете усилия да я видите, за да посетите един от многобройните магазини, посветени на Лайма. Шоколадът е супер евтин и вкусен.

3. Почувствайте историята при Статуята на свободата

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: pixabay

Статуята на свободата е построена през 1935 г. в памет на войниците, загинали в битката в Латвийската война за независимост между 1918 и 1920 г. Наричаната от местните хора статуя „Милда” е изградена през 1935 г. и все още се почита. Жената държи над главата си три звезди, представляващи трите исторически региона, които съставляват страната. Тя се намира в централната част, така че трудно ще я пропуснете.

4. Насладете се на парка Бастейкална

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

В близост до Паметника на свободата ще намерите парк Бастейкална, един от най-любимите паркове на Рига, с канал, минаващ през него. Очаквайте различни настилки, малки мостове, разцъфнали цветя, когато сезонът е подходящ и изобилие от пейки. 

Подходете с уважение, когато сте в обществен парк в Латвия. В публичните паркове не е позволено пушенето и ако ви хванат, ще имате неприятности! 

5. Намерете спокойствие и тишина в Националната библиотека на Латвия

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Не бихме препоръчали да прекарвате цял ден в Latvijas Nacionālā Bibliotēka, но все пак си струва да посетите. Разходка от Стария град над река Даугава, веднага ще бъдете поразени от непоколебимия и впечатляващ модерен екстериор, проектиран от архитект Гунар Биркертс.

Вътре изживейте мечтата на любителя на романа и се възхищавайте на книгите, извадени на показ, на височина от няколко етажа. Книгите се даряват от посетителите на библиотеката. Около библиотеката са изложени различни фото експонати и арт инсталации. Изберете тур с гид, ако не обичате да се разхождате соло.

6. Скитайте по криволичещи улици в стария град на Рига

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Старият град на Рига няма нужда от обяснение. Всеки ъгъл, всяко платно разкрива увлекателен поглед върху дългата интригуваща история на града.

Ако сте гладни,Старият град също е чудесно място за хранене. Всяко малко кафене и бар предлага нещо ново и е лесно да се види къде местните обичат да хапват - особено когато всеки яде на открито през топлите месеци.

7. Оставете се да бъдете завладяни от района на Арт Нуво

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Никога не сте твърде далеч от модерното изкуство, докато сте в Рига, но Алберта Иела е улицата, която търсите, ако дизайнът и архитектурата са вашето нещо. Той също така е дом на Рижския музей на Арт Нуво. Разположен  в апартамента, в който е живял латвийският архитект Константин Пекшънс, той разполага с едно от най-впечатляващите стълбища в стил Арт Нуво в Европа.

8. Попийте гледката от цъкрквата "Свети Петър"

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Църквата "Свети Петър" вероятно е най-известна със своите гледки към града, имайки предвид, че е висока над 123 метра и е идеално разположена, за да осигури гледка от птичи поглед към червените, жълтите и оранжевите сгради на Стария град. 

Самата кула е имала сложно минало. Първо построена през 1400 г., тя рухва през 1666 г. и е разрушена от мълния през 1721 г., малко след като е била възстановена. След това е изгоряла по време на Втората световна война. Най-накрая е възстановена през 70-те години.

След като влезете вътре, насладите се на интериора, може да имате късмет, за да видите местното изкуство на показ в самата църква. 

9. Влезте вътре в Къщата на Черните глави

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Домът на Черноглавите вероятно е емблематичният образ на Рига. И с основателна причина! Напълно възстановен през 1999 г. след щети от Втората световна война, бившето място за много от важните срещи в Рига е изцяло възстановено. Тя датира от 14 век. 

Екскурзия ще ви покаже богато украсени полилеи, грандиозни портрети в самата къща и ще ви преведе през дългата история на сградата.

10. Посетете катедралата Рождество Христово

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Катедралата „Рождество Христово“ е руска православна църква, построена в края на 1800 г., забележителна с нео-византийския си дизайн. Явно някога преобразувана в планетариум, сега тя отново се използва за първоначалното си предназначение.

Очевидно е зашеметяваща гледка отвън. Също така от вътрешната страна, която можете да видите срещу малка входна такса. Бъдете уважителни, ако влезете вътре - не правете снимки в църквата. 

11. Вкусете класическия ръжен хляб в Латвия

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: pixabay

Не трябва да е трудно да намерите тъмния ръжен хляб на Рига (rujpmaize), докато сте в града. Той ще се сервира в много ресторанти и се предлага в супермаркетите.

Ако желаете да разгледате повече местна кухня, насочете се към Centrālais Gastro Tirgus, централния пазар на храни.

12. Изпийте (ако се осмелите) някой билков ликьор

Билков ликьор, роден в Рига, Черният балсам се използва от местните жители във всичко - от лекарствени напитки за лечение на настинки до чаши чай и да, също и в алкохолни напитки. Той е на 100 години и е направен с безброй билки, включително джинджифил, валериан ... и дори малко здравец. Всяка марка и рецепта вероятно ще се различават леко.

13. Поход към Venta Rapid

Най-интересни неща за правене в Рига, ЛатвияСнимка: wikimedia

Това е малък поход в Рига - малко под три часа с автобус - но ако имате допълнителен ден в Рига (или като цяло Латвия), Venta Rapid определено си струва труда.

Това е най-широкият водопад в Европа, с ширина около 200м до 250м, разположен в стария град на Кулдига.