Най-интересните събития през май 2019 г.

  • Най-интересните събития през май 2019 г.
    Най-интересните събития през май 2019 г.

Кои ще са най-интересните събития през месец май?

Вижте какво да очаквате през прекрасния пролетен месец!

Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Съзнателно зачеване - курс за двойки

1 май

Заповядайте на прекрасно събитие, посветено на създаването на нов живот във вашето семейство. То е предназначено за двойки, които планират създаването на дете или за тези, които вече от известно време правят опити, но щастливият положителен резултат така и не е налице. От този курс ще научите: какво е съзнателно зачеване и защо е толкова важно то; по какъв начин да се подготвите – физически, ментално и психически; какви проблеми можете да срещнете, но и да преодолеете с партньора си, тръгвайки по този път; да пречистите правилно тялото си, дома си, емоциите си, за да отворите пространство за бъдещото дете; как да отстраните „дребните“ проблеми с помощта на природни средства. Повече информация тук.

*

Ден на отворени врати във Военноисторическия музей

6 май

Със специална празнична програма Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители в Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и външната експозиция. В празничния ден посетителите ще могат да разгледат безплатно най-новата изложба в Музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Публиката ще се запознае с малко известни, но ценни предмети, документи и художествени произведения от фондовете на Националния военноисторически музей и неговия филиал – Военноморския музей. Още информация тук.

*

C (въглерод) - кураторска изложба на Слав Недев

8 - 30 май

В арт депо и галерия „Червената точка“ ще се състои кураторска изложба "C (въглерод)" на Слав Недев. Тя е вдъхновена от четвъртия във вселената химичен елемент, след водорода, хелия и кислорода – въглеродът. Нарича се „C“. В тази изложба въглеродът е метафора на живота видян като „химия“ в най-широк смисъл – като  взаимодействие, реакция, горене, превръщане, трансформация, изменение, обмен, консумация, изразходване, енергиен феномен, организация, само-организация и разпад на материята… най-сетне като възможност за самия живот. Повече информация за изложбата тук.

*

Бурмийски дни - лекция на Вълшебния Керван

8 май

Заповядайте на третата поред лекция от голямото пътешествие на Вълшебния Керван, продължило близо 4 години. Тя ще се проведе в Столична библиотека, зала "Вяра". Основния акцент в презентацията ще е над Мианмар (известна още като Бирма), какви тайни крият безбройните златни пагоди,  как се оцелява на автостоп и с палатка, в страна в която е забранено да нощуваш извън хотел, защо всички хора са с намазани с бяла паста лица, как се асфалтира път на ръка. За всичко това ще научите на лекцията. Входът е свободен. Още информация тук.

*

Полумаратон и състезание за ученици

12 май

Събитието, което ще се проведе на 12 май (неделя) в столицата, ще замени пластмасовите консумативи за еднократна употреба с устойчиви алтернативи. Мярката е израз на съвместните усилия и призив на организаторите на събитието – Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси. Сред мерките, които се предприемат, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. Устойчивите практики ще бъдат приложени не само по време на самото състезание, но и като част от всички съпътстващи събития, каквито са експото и паста партито в деня преди състезанието, както и безплатните тренировки на 14 април и 5 май (10-11 ч. на паркинга на хипермаркет "Kaufland" до "Пирогов"). Още информация тук.

*

БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2019 „Зов Български“

12 май

На 12 май Националният природонаучен музей в София ще бъде домакин на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2019, посветени на темата „Зов Български“. В четвъртото му издание свои изследвания ще представят автори от София, Перник, Варна и Велико Търново. Те са историци, богослови, философи, културолози, изкуствоведи, музиковеди, архивисти, краеведи, архитекти, инженери, писатели и журналисти. „Зов Български“ е начинът, по който зовем за опазване на българското културно-историческо наследство – чрез историята на дадена личност, събитие, място, традиции, музика, слово, изкуство в исторически контекст. Чрез оживяване на истории от миналото и настоящето. Зов, отправен към всички нас в тези определящи дни за бъдещето на нашата култура, за бъдещето на нашия народ и неговата история. За тази история, тръгваща от дома, за първите плахи стъпки на преклонение и любов към всичко българско и родно. Повече информация тук.

*

Изложба „Нарисувани думи“ в Национална галерия/Квадрат 500

до 12 май

Изложбата „Нарисувани думи“ гостува в Национална галерия/Квадрат 500 със съвременни илюстрации на детски книги от Обединеното кралство. Официално откриване е на 16 март, събота, от 14:00 ч. в Образователен център на Национална галерия/Квадрат 500 (пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1). Изложбата представя десет илюстратори с ярък и отличителен почерк, който съдържа съвременен заряд и показва силата, превърнала илюстрацията в масова, въздействаща форма на изкуството. Богатата история на илюстрациите на детски книги в Обединеното кралство е добре позната от световноизвестни заглавия като „Зайчето Питър“, „Мечето Падингтън“ и „Мечо Пух“.  Изложбата “Нарисувани думи” предлага поглед напред към бъдещето със съвременни илюстрации от утвърдени британски художници, както и от такива, които тепърва започват творческия си път. Още информация тук.

*

Изложба „Българските азбуки“

до 13 май

Изложба „Българските азбуки“ показва Институтът за български език на БАН в Градската градина (пред Народния театър „Иван Вазов“) от 30 април до 13 май. Включени са 20 изображения на глаголически букви и техните съответствия в старобългарската кирилица и в съвременната българска азбука. С буквите са оформени думите „българския“, „дух“, „вечност“, носещи посланието, че българският дух е вечен. Допълнителна информация тук.

*

Изложба "Археология на София и Софийско"

14 май - 1 септември

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018. Официалното откриване е на 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). „Археология на София и Софийско“ (14 май – 01 септември 2019 г.) е ежегодна изложба. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната ѝ цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Повече информация тук.

*

Loco Dice, Yaya и Illyus & Barrientos в Yalta Club

17 май

От началото на годината станахме свидетели на вълнуващата клубна програма на YALTA CLUB, която почти ежеседмично радва публиката с качествена селекция на артисти. Следващата седмица на 17 май предстои поредното парти с участието на шест диджея в двете зали. В Room 1 ще се забавляваме заедно с основателя на Desolat, Loco Dice, с един от артисти на легендарния лейбъл, Yaya, и с резидента на клуба, Liubo Ursiny. По същото време в Room 2 ще чуем най-доброто от съвременната хаус музика с британското дуо Illyus & Barrientos, които ще се качат зад пулта веднага след Juan Alvarez. Допълнителна информация тук.

*

Промоция на “Kanatitsa – Remixed” на Иван Шопов и Авигея

18 май

На 18 май, в новия Music Jam Club (ул. Пиротска 5, София), премиерата на „Kanatitsa – Remixed” ще бъде отпразнувана с мащабен 8-часов маратон с над 12 артиста в двете зали: в основната Иван Шопов и „Авигея“ ще представят на живо композициите от албума, а майсторите на електронния звук Nocktern, 1000 names, Kliment и The Science ще се погрижат за загряване на атмосферата. В основната зала ще се изявят още LQ, Ogonek и Cooh, които ще поддържат високия парти градус до ранни зори. „Kanatitsa – Remixed” представя 10 уникални композиции, вдъхновени от българския фолклор и пречупени през музикалната призма на Иван Шопов и талантливите народни певици от “Авигея” по един съвсем нов начин. Допълнителна информация вижте тук.

*

Фортисимо Фамилия свирят последната нота за сезона

19 май

На 19 май от 11:30 часа Софийската филхармония, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, ще изпълни подбрани музикални бисери от любими детски филми и пиеси и ще зарадва, както малчуганите, така и техните родители. Както във всеки концерт на музикално-образователната програма и този път децата ще научат любопитни факти от света на музиката. В концерта е включена българска, американска, руска и друга детска музика. А за да бъде още по- интересно, специално участие ще вземе музикално- артистичната двойка Дони и Нети. Повече информация тук.

*

Писатели и поети разказват лични истории в първата “Нощ на историите”

22 май

Писатели и поети ще разказват лични истории в първото издание на “Нощ на историите”. Това ще бъде и първото събитие от начинанието “Имало едно време в България - експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори Първата “Нощ на историите” ще бъде на 22 май (сряда), от 19:00 ч., в новото пространство "Книгата" на ул. "Георги С. Раковски" 193 в София. Събитието се организира от писателя и културен мениджър Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”. Допълнителна информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Благотворителна изложба–концерт „И аз съм българче“

12 май

Школа по изкуства „Магия 7“ – град Варна организира 16-та благотворителна изложба–концерт „И аз съм българче“. Събират се средства в полза на Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи - гр. Варна, ж.к. „Владислав Варненчик, бул. Константин Фружин 42. Събитието е под патронажа на кмета на община Варна господин Иван Портних. В концерта участват деца танцьори към Школа по изкуства „Магия 7“. Гостува Детски хор „Ангели“ при храм „Св. Атанасий“ – гр. Варна с диригент Евгения Григорова. Водещ е Светлана Жечева – Ефендулова. Повече информация тук.

*

Нощ на музеите и галериите

17 - 18 май

Над  50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща четвъртото издание на фестивала Нощ на Музеите и Галериите. Очаква ни атрактивна програма в Музея за нова история на Варна, Музея на Възраждането, Военноморския музей и Парк- музей „Владислав Варненчик”. През деня в събота за посещение с вход свободен ще бъдат отворени Археологическия музей и Римските терми. За по-активната публика интерес ще предизвикат по-отдалечените комплекси като Побити камъни, Аладжа манастир, Музея на стъклото в Белослав, които също ще работят безплатно през деня на 18 май. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Ruse Summer Free Tour

4 май - 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПОМОРИЕ

Майски празници

2 - 31 май

Традиционните мйски празници в град Поморие започват на 2-ри май с Гергьовденска детска изложба „Празничен букет за моя град”. Част от събитията, които можете да посетите, са: Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден 2019 година”, Турнир по народни борби „Гергьовден”, Литературно-музикален спектакъл „Пусть всегда будет солнце”, Седмица на движението и спорта „Победители с мама и татко”, много концерти и други. Празниците ще продължат до 31 май. Още информация можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В МАЛКО ТЪРНОВО

Фолклорен фестивал „Хоро в Странджа

18 - 19 май

Основната  цел на фестивала „Хоро в Странджа“ е представяне и запознаване с красотата и богатството на българските народни танци и творческата изява на всички участници. Фестивалът е възможност за създаване на нови приятелства и контакти. Танцовите групи ще се потопят в магията на Странджа планина и очарователното планинско градче Малко Търново.

За всички, които искат да се докоснат до мистиката на Странджа, организаторите предлагат следния  маршрут: пешеходен преход  с водач-интерпретатор  до най-високия връх в българска Странджа – Голямото градище, 710 м.н.в. и гроба на известната египетска богиня Бастет. Продължителност около 1 час 30 минути в едната посока.

Повече за регламента на фестивала вижте тук.

***