Най-интересните събития през януари 2019 г. (обновена)

  • Най-интересните събития през януари 2019 г. (обновена)
    Най-интересните събития през януари 2019 г. (обновена)

2019 г. вече започна, а сега нека да видим кои ще са най-интересните събития през първия месец - януари!

Фестивали, изложби, представления - всичко това ни очаква в идните няколко седмици. Да не забравяме и едно от най-важните събития, а именно Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата, което ще бъде в дните между 11 и 13 януари. За повече информация последвайте линковете към всяко събитие.

Ако не откривате своето събитие, разгледайте стотиците ни идеи за уикенд пътешествия

ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

Нощта на четенето

19 януари

Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе на 19 януари. (събота). Целта на инициативата е да насърчи четенето и то най-вече сред младите хора. Това се постига, като библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства за срещи с книгите и техните автори са отворени в тази януарска вечер много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература. Ще се проведат дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето. Повече информация за събитието вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Филмов фестивал Sofia MENAR

15 - 31 януари

Sofia MENAR стартира на 15 януари и ще продължи до 31 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център – София. Зрителите ще имат възможността да видят над 40 премиерни заглавия по време на филмовия форум, както и множество съпътстващи събития като музикални изпълнения, презентации, изложби, премиери на книги и лекции.  Ливанският хит „Оскърбление” ще открие 11-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR. Филмът беше номиниран за „Оскар” в категорията за най-добър чуждоезичен филм, а изпълнителят на главната роля Камел Ел Баша спечели купа „Волпи” за най-добър актьор от фестивала във Венеция. Повече за фестивала вижте тук.

*

The Illusionists: DIRECT FROM BROADWAY

17 - 21 януари

Само няколко дни делят българската публика от първата ѝ среща с изумителното шоу, събрало на едно място най-великите илюзионисти от всички краища на света. Уникалната продукция държи рекорда за най-продаван спектакъл от Бродуей в редица градове, а билетите за четирите представления у нас намаляват все по-бързо. Седем автентични и разнородни по стил артистични подхода се срещат на сцената на THE ILLUSIONISTS и преобръщат представите за реалност в това спиращо дъха забавление. Магичното шоу, гостувало в над 200 града в 25 държави, ще завладее зала 1 на НДК от 17 до 20 януари 2019. Още информация тук.

*

Магията на реставрацията (за възрастни)

24 януари

Националната галерия отваря вратите на реставрационните си ателиета. "Магията на реставрацията" дава възможност да се надникне „зад кулисите“ на музея, които иначе остават недостъпни и непознати. Реставратор от екипа на Националната галерия ще запознае посетителите с технологията на листовата позлата в изкуството, както и с различните видове материали и пособия, с които си служи в процеса на работа. Заповядайте на среща с „лечителите на картините”! Още информация тук.

*

НОЩ В МУЗЕЙКО: “Парти на животните”

26 февруари

На 26 януари Музейко организира трета нощ с преспиване. Темата на специалната вечер този път е “Парти на животните”. Гостите на Детския научен център ще могат да пренощуват в него с костюми на любими животни. Всеки, който развихри въображението си и дойде преобразен като горски любимец, див звяр или пухкаво зайче ще получи специален подарък - изненада! Музейко очаква всички деца между 7 до 13 години и техните придружители с разнообразни тематични изненади. Докато животните в гората спят зимен сън, малките природолюбители ще създадат свое царство с игри, изследователска обиколка и танци. Предрешените приключенци ще получат специален подарък и тематично кексче с любими животни, а превърналият се в традиция тур с фенерчета ще оживи нощен Музейко. Още информация тук.

*

Концерт “Крали Марко” на Софийска филхармония

27 януари

Концертите на детската музикално образователна програма Фортисимо Фамилия продължават през януари. На 27 януари, неделя от 11:30 часа програмата ще срещне своята публика с творчеството на най- значимите български композитори в концерта “Крали Марко”. От сцената на зала “България”, актьорите Деян и Дарин Ангелови ще разкажат приключенията на Крали Марко на фона на музика, написана от родните музикални гении. В концерта със свои авторски изпълнения ще се включат и виртуозите Теодосий Спасов и Георги Андреев. Повече информация тук.

*

Изложба „Гласът на глината“

до 27 януари

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк. Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21.11.2018 г. от 17:30 часа в Националния етнографски музей. Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. зад Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина. Още информация тук.

*

Изложба „Българската армия. Приказки за деца“

до 28 февруари

Изложбата „Българската армия. Приказки за деца“ ще бъде представена на 12  декември (сряда) от 15.00 ч. в Националния военноисторически музей. В навечерието на коледните празници, когато традиционно семействата се събират, музеят се обръща специално към децата, създавайки изложба, в която те ще се запознаят с едно голямо семейство на повече от 100 години – това на Българската армия. Само в деня на откриването изложбата ще бъде представена от деца екскурзоводи, които заедно с техни връстници ще сътворят свой разказ за войската ни с езика на най-малките. Допълнителна информция тук.

*

Презентация на експедицията Прегръдката на Амазония 

29 януари

Шест месеца и 5575 км сам през амазонската джунгла, придвижвайки се със собствени сили с кану, пеша и колело, Филип Лхамсурен завърши успешно експедицията си и с това се превръща в третия човек в света преминал самостоятелно Амазония. Прегръдката на Амазония е проект продължил 5 години, които включва няколко пътувания до Амазония и една "неуспешна" експедиция през 2015г, която за малко не се превръща в трагедия. Благодарение на натрупания опит на терен, подготовката, усилията и подкрепата на съмишленици мисията е завършена. Повече информация за презентацията вижте тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

11 - 13 януари

Пловдив е в трескава подготовка за предстоящото голямо откриване на Европейска столица на културата, наситено с артистични изненади за дългия уикенд под мотото „Ние сме всички цветове”. Едно от знаковите места за жителите и гостите на Пловдив е романтичния и магнетичен Стар град. Там са предвидени много артистични изненади в дните между 11 и 13 януари. На 11.01. ще бъде открита изложба на доц. д-р Георги Трифонов, веднага след това започва камерния  концерт „Юбилеи”. Цялата програма вижте тук.

Най-интересните събития през януари 2019 г. (обновена)
Снимка: Deniz Fuchidzhiev on Unsplash

Deniz Fuchidzhiev on Unsplash

*

Изложба Ново село - туристическа дестинация

10 януари - 10 март

Галерия L’union de Paris – Пловдив, представя  Димитър Шопов с "Ново село – туристическа дестинация / Novo selo – turist destination". Самостоятелната изложба на Димитър Шопов включва картинни обекти, скулптури и видео. Можете да я разгледате в периода 10.01.19 – 10.03. 2019г. „НОВО село“ (на английски: NOVO selo) е легендарна, филмова праисторическа сага на българския режисьор Димитър Шопов, създадена през началото на ХХI век и разработена от неговата компания приятели. Допълнителна информация вижте тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

13 януари - 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

Nordic Soundscapes - the young ones

18 януари

Предстоящото издание на платформата за скандинавска музика Nordic Soundscapes обръща внимание към изпълнителите, които създават новия облик на северното звучене. Сред имената на младите артисти се нареждат норвежката изпълнителка Sigrid, Aurora, Samaris, Sassy 009, ARY, ALMA, SMERZ, Vök, Boy Pablo, датчаните Chinah, финландецът Jaakko Eino Kalevi, Off Bloom, Anna of the North, както и много други. Събитието ще се проведе този петък, 18 януари, в TELL ME, a зад пултовете застават обичайните заподозрени Самуил Кехайов и Мартин Илиев - sayulke & martin. За повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

Карикатурен салон в Музея на хумора и сатирата

до 31 януари

Музеят на хумора и сатирата представя традиционното си есенно събитие, посветено на изкуството на карикатурата, с ново име – Карикатурен салон. На 25 октомври Салонът представя 5 карикатурни изложби, които ще останат в Музея до края на януари 2019. Петте изложби са с над 200 карикатури са. Гости на откриването на изложбите в Карикатурен салон са едни от най-известните български карикатуристи. Повече за събитието вижте тук.

*

Изложба ВНИМАНИЕ! в Музея на хумора и сатирата

до 30 април

От 24 ноември 2018 г. до 30 април 2019 г. Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбата ВНИМАНИЕ!. Откриването ще се състои на 23 ноември от 18:00 часа в зала 3 на Музея. Изложбата ВНИМАНИЕ! е провокативна и цели да привлече погледа на публиката към едни познати, малко познати или съвсем непознати артисти, родени и отрасли в габровския регион. Всички те са избрали път към реализация и утвърждаване  във виртуалните и реални пространства на визуалните изкуства. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ТЪРГОВИЩЕ

Изложба „Чудният свят на тракийката”

до 7 март

На 15 ноември 2018 г. Регионален исторически музей – Търговище представя изложбата „Чудният свят на тракийката”, дело на Регионален етнографски музей – Пловдив. Изложбата ни разкрива по интересен начин жената и нейния сложен свят. Подбрани са важни етапи от живота на тракийката – раждане, лазаруване, годеж, сватба, майчинство и свързаните с тях специфични обреди и обичаи. Пред посетителя се разкрива чудният свят на тракийката, нейните блянове и копнежи от люлката, та до дълбоки старини. Жената е тази, която следва и предава традицията. Още информация тук.

***