Най-красивите пътувания с влак в Европа (част 2)

  • Най-красивите пътувания с влак в Европа (част 2)
    Най-красивите пътувания с влак в Европа (част 2)

С обща железопътна мрежа, която се измерва в стотици хиляди километри, страните от Европа предоставят възможност за едни от най-разнообразните и в същото време достъпни пътувания с влак по света.

Някои от тях обаче са по-атрактивни от останалите. Ето няколко страхотни идеи, в случай че планирате някой ден да си организирате приключения с влак: 

 

Прехвърляме се към Glacier Express в Швейцария ще ви предложи още по-вълнуващи алпийски гледки. Това е едно емблематично пътуване през зимна приказка, състояща се от извисяващи се заснежени върхове, през гъста алпийска гора и високи 61 м каменни виадукти, издигащи се от дълбоки проломи в долините. Влакът достига средна скорост от 38 км в час, а пътуването отнема 7,5 часа. За това време влакът пътува от приказното село Цермат до не по-малко красивия Сен Мориц. На пътниците е осигурено достатъчно време да се насладят на гледката на швейцарските Алпи, докато пият шампанско или хапват пушена пъстърва и говеждо месо със сос тартар например. Докато много посетители завършват пътуването за един ден, някои предпочитат да останат на ски в село Обервалд или на хребета Горнерграт, откъдето пък се разкриват гледки към връх Матерхорн.

 

А сега – една мечта за мнозина Hogwarts Express в ШотландияПо линията „Уест Хайленд” можете да проследите пътуването на най-известния магьосник в света – Хари Потър. Как? Като се возите в парен влак по виадукта Гленфинан с неговите 21 арки, известен от филмите от популярната поредица. Приключение трае 5 часа и води пътниците на пътешествие от 267 км – от града в низините Глазгоу до високопланинското пристанище Малейг, минавайки през спокойни езера и цветни мочурища в Лох Ломонд, национален парк „Тросак”, както и Ранох Мур. Влакът преминава през някои от най-дивите части на Великобритания, където е много по-вероятно да видите животни като елени или орли, отколкото човек.

 

Най-близката до нас интригуваща железница пък е Montenegro Express, чийто маршрут минава през Черна гора и Сърбия. Открит е през 1976 г., това е един от по-младите европейски железопътни маршрути на дълги разстояния. Въпреки че не може да се конкурира с по-старите железопътни линии с история, то планинският пейзаж, който ви очаква, със сигурност компенсира това. 12-часовото пътуване започва от пристанищния град Бар в Черна гора и продължава през 254 тунела и 435 моста през Динарските планини, за да стигне до сръбската столица Белград. Само на 475 км Montenegro Express минава през националния парк „Биоградска гора” – една от малкото останали девствени гори в Европа, през Шкодренското езеро, което е най-голямото в Южна Европа (наричано още Скадърско) и дори се спуска в части от Босна и Херцеговина. За най-добри гледки се препоръчва да седнете от лявата страна на влака, когато пътувате от Бар до Белград.