Най-новите правила за пътуване във Англия

  • Най-новите правила за пътуване във Англия
    Най-новите правила за пътуване във Англия

Англия добави Франция към кехлибарения си списък, който премахва изискванията за карантина за пътуващите от тази страна. Няколко държави, включително популярната ваканционна дестинация Дубай, също бяха преместени в зеления списък.

Международното пътуване във Англия се възобнови през светофарната система през май, според която държавите и териториите са разделени на три категории въз основа на риска от COVID-19: зелено, кехлибарено или червено. Шотландия, Северна Ирландия и Уелс имат подобни правила.

Системата се преразглежда на всеки три седмици и тази седмица беше обявено, че Франция е попаднала в кехлибарения списък, което означава, че пристигащите вече не трябва да бъдат под карантина, при условие че са напълно ваксинирани. Обединените арабски емирства, Индия, Катар и Бахрейн също преминаха към зеления списък, като новите правила влизат в сила на 8 август.

Германия, Австрия и Норвегия са сред седем държави, добавени към зеления списък. Но това беше лоша новина за пътуващите от Мексико, тъй като тя беше изместена от кехлибарено до червено поради нарастващия брой на случаите на коронавирус там.

Всички пристигащи, с изключение на пътуващите от Обединеното кралство или Ирландия, на възраст над 11 години, трябва да направят PCR тест преди влизане в страната, както и друг тест на втория ден от пристигането си. Пътниците също трябва да попълнят формуляр за локация за пътуване, като след това, в зависимост от това откъде идвате, има някои допълнителни изисквания, които трябва да имате предвид.

Въведените категории определят дали летовниците ще трябва да се поставят под карантина, когато се върнат у дома, или дестинациите не трябва да се посещават, освен при спешни обстоятелства. Зеленият списък представя дестинации, където процентът на заразяване е нисък и процентът на ваксинации е висок; и включва Австралия, Нова Зеландия и Хонконг, наред с други. Някои от страните от зеления списък също имат свои собствени ограничения, които ще попречат на британските туристи да посещават, включително Австралия и Нова Зеландия.

Кехлибареният списък се състои от страни със среден риск и някои от основните туристически дестинации в списъка включват САЩ, Китай, Италия, Испания, Гърция и Португалия. Пътуващите, пристигащи в Англия от кехлибарени страни, са освободени от карантина, при условие че са били напълно ваксинирани в Обединеното кралство, ЕС или САЩ.

Забранени са пътувания, които не са от крайна необходимост, от страни с червен списък, тоест места, където рискът от COVID-19 все още е много висок. Всеки, който пристига в Англия от тези страни, трябва да постави карантина в одобрен от правителството хотел за своя сметка. Понастоящем цената е 1750 паунда за един възрастен за времето на карантината, но правителството потвърди, че ще се повиши до 2285 паунда на 12 август. За деца на възраст между пет и 12 години цената остава същата при 325 паунда.