Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

  • Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)
    Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

Кои са фестивалите, които ще ни радват, обогатяват и вълнуват в България през 2019 г.?

Ние от Peika.bg сме ви подготвили статия в три част, която да ви ориентира в света на събитията. Тук можете да видите първа част. Във втора част ще откриете най-интересните фестивали от месец май до месец август включително.

Вижте какво, къде и кога ще се случва!

XXV Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството

Габрово
13 - 19 май

Фестивалът включва мащабни събития в областта на сценичните, визуалните и уличните изкуства. Конкурсът тази година се провежда в две направления: карикатура и съвременно изкуство. И в двете категории ще има парични награди за победителите, а наградените творби ще останат във фонда на Музей “Дом на хумора и сатирата”. Откриването на биеналето е през май в Музей “Дом на хумора и сатирата”.

*

Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest

Габрово
през месец май

Международният фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest се организира по проект от Сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово с помощта на Театър на огъня и сенките Fireter, „Цирк Де Ла Люлин“, Театрална компания „Соулмейд“, „Куик Хендс Проджект“, „Firebirds Productions“ и Габрово Daily. Всички те обединяват усилия, за да изпълнят целта на проекта, която е превръщането на Габрово в карнавална и фестивална дестинация с международна значимост – разпознаваем у нас и в чужбина център за улично изкуство и култура.

Български и чуждестранни артисти ще представят спектакли като: уличен театър, съвременен цирк, светлинен карнавален парад, марионетно шоу, илюзионно изкуство. Фестивалът се реализира в рамките на три дни през май по време на Международния фестивал на хумора Габрово.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

ГРАФИТИ ФЕСТ

Ямбол
през месец май

Националният графити фест е едно от най-значимите младежки арт събития в Ямбол и страната. Градският парк се превръща в пъстроцветен притегателен център за млади графити художници и за популярни имена от графити арт изкуството в България. Огромни цветни платна изпълват алеите на парка и допълват красотата му с модерни произведения на изкуството.

*

Празник на розата

Казанлък
1 – 2 юни

Празникът на розата в Казанлък е първият в България и има над 115 годишна традиция. Първи казанлъчани през 1903 г. организирали празник в чест на розата, цветята и плодородието, на красотата и с благодарност за поминъка на Розовата долина. Днес празникът е съхранил най-съществената част от древните ритуали, като пресъздава радостта от настъпващия розобер и гостоприемството на трудолюбивите казанлъчани.

Празникът на розата се провежда през първата седмица на месец юни, като по обичай в първият петък е официалният празник на града – Деня на Казанлък, когато се коронясва новоизбраната Царица Роза и започват кулминационните тридневни тържества. Съботният и неделният ден са наситени с празнични събития, като акцентите са официалните ритуали Розобер и Розоварене в неделната сутрин и пъстроцветното Карнавално шествие на Казанлък в неделя на обяд.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

XII Празник на черешата

Кюстендил
юни

Заповядайте на „Празника на черешата” в град Кюстендил в края на юни. И тази година гости и жители на града ще могат да опитат от различни сортове череши от околността. Там ще ви очакват всякакви черешови хранителни продукти, картини посветени на черешите, песни, кукли и много други неща, вдъхновени от черешите джунджурии.

Елате, хапнете черешово сладко и се позабавлявайте!

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Празник на лавандулата

Карлово
юни

Заповядайте на Празника на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки на Еньовден в Карлово и се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

В двора на Патева къща самодейци пресъздадат ритуала „Еньова буля“ и обичая „Жътва на Лавандула“. Минете за здраве през Еньовденския венец и си вземете китка за късмет и берекет. Могат да се опитат обредни питки, направени с мълчана вода, продукти от роза и лавандула, да се дегустира чай от лавандула, гюлова ракия и ликьор.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Нестинарски игри

с.Българи
юни

Нестинарството е един от най-впечатляващите традиционни ритуали, включен в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В момента в България тази традиция се практикува само в 5 села в Странджа планина. В село Българи се провежда празник на нестинарството – Нестинарски игри. На мегдана в селото танцът започва след залез слънце. Нестинарите танцуват около огнения кръг с икони в ръцети, преди да навлязат в жарта. Лицата им са бели, сякаш са на друго място, а според древно поверие нестинарите могат да предсказват бъдещето. Мистичният ритуал се извършва под звуците на тъпан, отекващи над околните баири.

*

Фестивал Франкофоли

Благоевград
юни

През 2015 г. престижният фестивал за съвременна френска музика FRANCOFOLIES.БЛАГОЕВГРАД беше възстановен от Община Благоевград след близо 20 годишно прекъсване и се реализира като изключително успешен проект.  Фестивалът има изнесени издания и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а Благоевград стана шестата дестинация в света, която събра най-големите звезди на френската музика на своето първо възстановено издание след провеждането му през 1991, 1992 и 1993 година.

Българското издание на фестивала за съвременна франкофонска музика е едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г., според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и е под патронажа на президента на Република Франция.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Фестивал на пясъчните скулптури

Бургас
Откриване – 1-ви юли

Времето тече песъчинка по песъчинка в големия часовник на съдбата, стигайки до 12-то издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Всяка година скулптури от България и света се събират в морския град, за да сътворят своите пясъчни творения, които да останат там цяло лято. Скулптурите използват специален пясък, който е устойчив на дъжд. Всяка година има различни теми, по които творците да направят своите интерпретации. Фестивалът традиционно се открива на 1-ви юли, но скулпторите са там и подготвят произведенията много преди това. Заповядайте на един нестандартен фестивал, докато сме на морето!

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Фестивал Vola Open Air

Връх Околчица
26 – 28 юли

7-мото издание на музикалния фестивал ще се проведе на връх Околчица в красивия Природен Парк „Врачанския Балкан“. Фестивалът Vola Open Air дава път и сцена за изява на младите и некомерсиални музиканти. Планина, природа, песни и танци - звучи като прекрасен летен фестивал, нали?

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

А to Jazz Festival

София
юли

За осма поредна година международният A to JazZ Festival ще се проведе в София. Това е едно от най-големите и очаквани музикални събития на столицата и традиционно ще се разположи в красивия Южен паркII! Хиляди гости от страната и чужбина посетиха предишното издание на фестивала, за да се насладят на великолепните концерти на артисти от Европа и България. Програмата на A to JazZ включва и детска образователна програма, специален фестивален щанд, пъстър артбазар, барове с коктейли и хапване, както и луди джем сешъни до сутринта.

В програмата на A to JazZ Festival 2019 и тази година място ще намерят едни от най-големите имена от световната, българската и европейска джаз сцена, както и много нови възможности за още по-приятно джаз изживяване под открито небе.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Летен фестивал „Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Белоградчик
юли

За четвърта поредна година Белоградчик става център на оперното и балетното изкуство за цели три седмици. Програмата на фестивала включва прекрасните изпълнения на балетния състав на Софийска опера и балет. ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – Белоградчишки скали е по идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл на авторска режисьорска интерпретация са свързани с раждането им сред магическата красота на Белоградчишките скали. Те дават на публиката възможност по друг начин да усети любимите си произведения. Много гости идват да се насладят на оперното и балетно изкуство под открито небе. Спектаклите се провеждат в първия двор на крепостта.

*

Беглика фест 2019

Язовир Голям Беглик
14 – 18 август

Който е бил на Беглика, я носи в очите и в сърцето си. Беглика фест в една дума е Магия – във всичко и най-вече в хората. Първата стъпка беше през 2008 г., когато се роди Беглика фест. В началото седем организации и ентусиасти се нарекоха „Министерството на Свободата”. Всяка следваща стъпка бе учене в забавление – как да се пее, да се танцува, да се осмисля и да се споделя свободата и красотата. Високи ели, меки поляни за боси крака, хладни бляскави води и бреговете на Големия Беглик. Вечер – огньове и тъпани, голяма луна на черно одеяло, топли сладки приказки между непознати приятели, които се срещат веднъж годишно. Денем музиката цял ден не те пуска от танците. Провеждат се дискусии, семинари, йога, театър на импровизацията.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Международен фестивал на фолклорната носия

Жеравна
16 – 18 август

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда в местността Добромерица край Жеравна през първата събота и неделя след Голяма Богородица. Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия трябва да е облечен във фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Мъжете може да са в национални и четнически носии, както и в старинни военни униформи. Жените са в народни носии. Не се допускат предмети от съвременността като: фотоапарати, мобилни телефони, чанти и т.н. Допускат се вещи от началото на ХХ век. Разрешени са и фолклорни и традиционни носии за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Екстрийм Арт

Своге
август

До с .Заселе, Община Своге, се провежда отвореното събитие Екстрийм Арт – Своге, част от Приключенски Екстрийм Тур. Това е незабравимо приключение, в което битуват в едно – прекрасна природа, изкуство, игри и екстремни дози адреналин. Мястото е великолепно – просторни зелени поляни, гори, скални венци, природни феномени, спиращите дъха гледки към Искърското дефиле и планинските хребети, с послевкус от незабравими спомени! Събитието е съпътствано от богата и интересна програма. Входът е свободен, всички забавления и атракции са безплатни!

Най-очакваните фестивали в България през 2019 г. (част 2)

*

Празници на изкуствата „Аполония“

Созопол
август

Празници на изкуствата „Аполония“ е фестивал, който включва музика, театър, балет, кино, литература, архитектура, пластични изкуства и детска програма. От първото издание на фестивала в Созопол през 1984 г. основната му цел е да покаже какво са постигнали родните творци, да подкрепи новите, нестандартни и експериментални решения в областта на съвременните изкуства.

Празниците на изкуствата се провеждат в края на лятото, а в програмата са включени повече от 70 разнообразни събития с участието на артисти от страната и чужбина, които показват най-актуалните си творби, спектакли и изпълнения. Част от произведенията от програмата са национални премиери.

***