Не забравяйте да пъхнете тези неща в багажа си

  • Не забравяйте да пъхнете тези неща в багажа си
    Не забравяйте да пъхнете тези неща в багажа си

И най-вманиачените създатели на списъци сред нас знаят, че няма как да не забравите по нещо, когато тръгнете на път. Най-лошото е, че обикновено мисълта ви връхлита точно в момента, в който прекрачите прага на самолета, автобуса или изобщо - когато вече нищо не може да се направи, освен да преживеете без забравевеното или да си го купите на цена, за която бихте могли да си купите 10 от същото у дома. По този повод, тук ви напомняме за няколко неща, без които можете да оцелеете, но далеч не толкова приятно.

1. Допълнителна карта памет

Въпреки че повечето хора не биха добавили допълнителна карта памет за фотоапарат към задължителните артикули в списъка, тази екстра ще ви осигури много повече свобода и спокойствие. Само си представете сценария, в който сте планирали пътуването с всичкия си възможен ентуасиазъм, и накрая се оказва, че сте запълнили мястото си за снимки. Тогава се налага или да преглеждате всички свои фотографски шедьоври и да се мъчите да триете, или да си купите нова карта памет. Във втория вариант, особено ако сте на популярно туристическо място, вероятно ще ви се наложи да се изръсите почти колкото за нов фотоапарат.

2. Копие на всички важни документи

Никой не тръгва на пътешествие с очакването, че ще си загуби паспорта, ще си разлее кафето върху застраховката, ще си изхвърли билета по погрешка... Но тези неща все пак се случват и резултатът не е особено весел. За да избегнете подобни драматични обрати в почивката си, най-добре направете по някое и друго копие на важните си документи. Освен това не забравяйте, да не слагате всичко на едно място, а и да не държите документи в чекирания багаж.

3. Аптечка

Силно подтенцявана част от списъка! Инциденти се случват, дори при отлично планирана и сигурна обстановка. Затова най-добре носете със себе си няколко основни лекарства, спирт, бинт и лепенки. Не че не можете да си купите повечето от тези неща в чужда държава, но може и да се окаже, че лекарството, което търсите, е с друго име или пък аптеките около вас да не са в особено изобилие.

4. Бутилка за многократно употреба

Заклетите пътешественици знаят, че напоследък летищата доста са затегнали контрола над това какво може и какво не може да има на борда на самолета. Едно от нещата, които не може да си носите, е повече от 100 мл. течности (въпреки че правилат бяха смекчени през февруари, 2014 г.), така че обикновено се налага да си купувате вода от летището, която далеч не е от най-евтината. Затова от голяма полза би ви била бутилка за многократна употреба. Да не говорим, че така ще бъдете и много по-екологични!

5. Балсам за устни

Балсамът за устни е от тези унисекс пособия, от които всеки има нужда, особено на път. Въздухът в самолетите и автобусите е много сух, което може да доведе до доста неестетично и по-важното - неприятно напукване на устните. Същият ефект може да се постигне с помощта на климатичната разлика между началната ви точка и крайната ви дестинация, както и благодарение на солените нещица за хапване по летищата. Балсамът за устни е важен дори ако сте екстремен пътешественик, който не се вълнува от подобни "глезотии" - при тежки климатични условия може да го нанесете на цялото си лице, за да предпазите кожата си.

6. Джапанки

Да - джапанки! Този така звучен артикул ще се превърне в най-добрия ви приятел, ако не сте фен на гъбичките.  Общите душове по хостели и къмпинги са тяхна любима територия. За щастие, джапанките са световноизвестни, така че дори да ги забравите, можете да си ги купите почти отвсякъде, и то на съвсем приемлива цена.

7. Торбичка за мръсни дрехи

Представете си следната ситуация - прилежно сте сгънали и подредили всичките необходими за пътуването ви дрехи в куфара, но някъде по трасето завалява дъжд, намокря ви до кости, след което някой услужлив шофьор минава с пълна сила през огромната дупка, покрай която минавате, и ви превръща в ходеща кал. Струва ли си да омазвате и останалите си дрехи? По-скоро едва ли. Та и затова торбичката за мръсни дрехи е важна част от багажа.

Следващият път когато сядате върху куфара, за да го затворите, не забравяйте да мушнете и някои от тези пособия - способни са да ви измъкнат от някои доста кофти ситуации.