Независим театър отваря врати в София – спечели билети!

  • Независим театър отваря врати в София – спечели билети!
    Независим театър отваря врати в София – спечели билети!

София съвсем отскоро разполага с ново театрално пространство, чиито амбиции и възможности не са за подценяване. Независим театър е най-новият театър в София и е създаден от актьора, режисьор и продуцент Слав Бойчев. Театърът е част от Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство – МОНТФИЗ и разполага с две пространства - голяма сцена с капацитет 400 места и алтернативно театрално пространство с площ 250 кв.м и височина 12 метра.

Интересното в Независим театър е, че това ще е първият театър в България, който ще има художествен съвет, чийто задача ще е да организира конкурси за независими проекти, които да бъдат реализирани на неговата сцена, и ще продуцира собствени театрални спектакли, ще организира международни и национални ателиета, форуми и театрални фестивали.

Театърът ще даде възможност и на най-добрите спектакли на извънстоличните театри да гостуват на неговата сцена, като те ще могат да се гледат ежемесечно, както на титулярните си сцени, така и на сцената на Независим театър в София. Със специална комисия театърът ще подбира и най-добрите представления на новозавършващи класове от театралните ВУЗ-ове в България. Актьорите и екипът на всяка нова продукция на Независим театър ще бъдат подбирани с национален кастинг, за да бъде дадена възможност на най-добрите и най-подготвените да заемат мястото си в новооткрития театър.

Репертоарът на Независим театър ще бъде обособен в няколко програми като Основна, Специална селекция, Наградени представления, Ново поколение и др., а сред актьорите ще личат имената на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева, Атанас Атанасов, Юрий Ангелов, Филип Аврамов, Ненчо Балабанов, Николай Урумов, Луиза Григорова и др.

Откриването на театъра е на 6 май 2015 г. със спектакъла „Омайна нощ”, режисура на покойния Велко Кънев и с участието на Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов. На вашето внимание предлагаме информация за някои от най-интересните заглавия за месец май в Независим театър. 

СЛЕДЕТЕ ПРОГРАМАТА НА НЕЗАВИСИМ ТЕАТЪР СОФИЯ ТУК.

Представления:

Чиста къща (7 май)

Жена спасява любимата на съпруга си. Любовница харесва съпругата на любимия. Мъж оставя любимите си жени, за да търси лековито дърво. Прислужница иска да стане комик в Ню Йорк. Мъж и жена умират от смях, докато слушат идеалния виц. Всички герои вярват, че ако повече жени умеят да разказват вицове, светът ще е друг. „Чиста къща“ на американката Сара Рул ще предостави на зрителите една забавна и свежа история с участието на Радина Думанян, Йоана Буковска, Ивана Папазова, Елена Атанасова, Троян Гогов

Моли Суини (9 май)

В „Моли Суини“ се поставят въпроси за добрите намерения, които водят знаем къде. Мария Сапунджиева, Тодор Близнаков и Стефан Иванов играят в пиесата на Брайън Фриъл, наричан "Чехов на ирландската литература", а отговор на въпросите ще намерите в отличните диалози в постановката на режисьора Борислав Чакринов. От нея ще разберем дали дали "гледането" има общо с "виждането", дали „говоренето“ има нещо общо с „чуването“ и дали „помагането“ има нещо общо с „обичането“....

Бурунданга (10 май)

Чували ли сте за бурунданга? Южноамериканското растение има дяволската способност да превръща хората в зомбита без собствена воля за определен период от време, след което те не помнят какво са правили. Растението от векове расте в Колумбия, а в Богота има бум на истории за насилие над упоени, за отнемане на имущество и пари, даже за вадене на органи. Освен престъпниците, бурунданга вероятно се използва от всички спецслужби по света, защото има ефекта на “серум на истината”. 

Всичко дотук е истина. Фикцията продължава с блестяща комедия, в която терорист от ЕТА е отвлякъл богат бизнесмен и го е затворил в дома на приятелката си, която е бременна с детето му. Как ще влезе бурунданга в тази абсурдна сиутация с участието на Атанас Атанасов, Яна Бобева, Петя Бойчева, Мариана Бонева, Красимир Митов, Пламен Петков?

Фенове (13 май)

Думите на автора Елин Рахнев най-добре описват постановката с Христо Гърбов, Валентин Танев : "Валсиращата топка носи и тази асоциация. Може би поради тази причина футболът е като плод и зеленчук, сирене и хляб днес. Донякъде компенсиращ тъгите ни, безумствата ни, сълзите. От друга страна – мелачка на илюзии. Илюзиите, че някой ден ще летим – само с ръце...

Футболът е моногамна форма на изповед – стига поне малко да познаваш архитектурата на играта, да повярваш, че онзи пас може да промени света, да влачиш съществото си след онази алпиола – тържество на порива за съвършенство. Или просто един единайсетметров свободен удар, след който сърцето ти е само една капачка от бира.

Футболът е поема. Класическа поема – приказка, в която се разказва за доброто и злото, за истината и лъжата, за безсилието и усмивката, за влагата в очите, за феята. Огледална поема на живота ни – понякога безмислен, но друг път толкова прекрасен – като един падащ лист – съвършената траектория за изпътуване на дните ни."

***

Спечелете по един двоен билет за всяка една от постановките, описани в статията.

Как?

Отговорете в коментар под статията тук: „В кое популярно комедийно шоу по телевизията участваше навремето Мария Сапунджиева“?

Един от отговорилите ще бъде избран с жребий и ще получи билетите. Победителят ще бъде обявен на 07 май 2015 г. във фейсбук страницата на Peika.bg.