Какво не знаем за Ниагарския водопад?

  • Какво не знаем за Ниагарския водопад?
    Какво не знаем за Ниагарския водопад?

Ниагарският водопад е може би най-известният от всички водопади на света, както и най-големият в Северна Америка.

Името му било дадено от ирокезките племена, живели някога по тези земи, а значението му е „гръмотевични води“.

Интересен факт за него е, че се простира на територията на две държави и между градовете-близнаци Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Вече повече от век той е достъпна и известна природна забележителност за туристите, които се стичат, за да видят грандиозната му мощ. 

Малко известно е, че Ниагара
се дели на три части: Подковата (наречена така заради формата си), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Най-голямата от тях (Подковата) всъщност се намира на територията на Канада.

Освен че е изключително красив, Ниагарският водопад е и ценен източник на хидроелектрическа енергия. Водата, която пада от цели 54 м, задвижва мощни турбини, които произвеждат ток за близките щати – Онтарио (Канада) и Ню Йорк (САЩ).

Водопадът е с ледников произход и се е формирал преди около 10 000 години. Интересен факт е, че с времето той се е преместил с няколко километра встрани, а причината за това е ерозията. На няколко пъти замръзва изцяло, а картинката е зашеметяваща – сякаш времето е спряло и се усеща само бялата тишина.

Какво не знаем за Ниагарския водопад?

В наши дни туристи имат възможност за разходка с корабче във водите на реката под водопада. Други пък предпочитат да го видят от високо, като се издигнат с хеликоптер. Това е занчително по-скъпо удоволствие, но пък със сигурност си заслужава. Най-голямата част от туристите обаче избират просто да го погледат от една от множеството платформи, изградени около внушителния природен феномен.

Имайте предвид, че водопадът е особено зрелищен вечер, когато е осветен от десетки прожектори в различни цветове.