Нови правила в Каньо Кристалес опазват флората от туристи

  • Нови правила в Каньо Кристалес опазват флората от туристи
    Нови правила в Каньо Кристалес опазват флората от туристи

Каньо Кристалес в Колумбия е едно прекрасно местенце, което изглежда сюрреалистично – това е река, чиито води сякаш са цветни.

Причината за това са водните растения и светлинни отражения, които създават оптичната илюзия, че водата изглежда червена, розова, светлозелена и жълта. Местните жители в централната провинция Мета пък я наричат „течна дъга“.

Ако някога районът е бил контролиран от бунтовници и не е имало как да има какъвто и да е туризъм, то в наши дни мястото се радва на изключителна популярност.

В последните години, особено след подписването на мирното споразумение през 2016 г., посетителите започват да навлизат в дълбините на страната и да виждат с очите си това чудо на природата. За целта използват за отправна точка малкото градче Макарена.

Каньо Кристалес не посреща чак толкова туристи – за 2016 г. те са около 16 000, но въпреки това е изправен пред тежката задача да балансира между безпрецедентен наплив на хора и изключително деликатната екосистема.

Нови правила в Каньо Кристалес опазват флората от туристи

Започват да се появяват опасения, че прилива на повече хора в региона може да доведе до увеличаване на замърсяването и да увреди ценните водни растения.

Това е и причината, още преди да се е превърнал с популярна и много посещавана туристическа дестинация, в Каньон Кристалес да са въведени многобройни строги правила. Там не можете да носите пластмасови бутилки, слънцезащитни кремове или репеленти за насекоми във водата. Забранено е плуването в определени зони, пушенето и  храненето на рибите. При пристигането си посетителите преминават през инструктаж, за да се са сигурни местните власти, че тези правила са ясни на всички.

Все още обаче съществуват опасения за околната среда, заради евентуално увеличаване на полетите, тъй като посетителите обикновено пристигат от Богота, която се намира на около 250 км на север и с джипове, които превозват хора от градчето Макарена до самата река.

През изминалия декември достъпът беше ограничен, за да се даде почивка на реката.