Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови

  • Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови
    Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови

Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови влизат в сила с цел превенция на разпространението на COVID-19, съобщава в. "Катимерини".

Пътниците ще трябва да представят един от следните документи: сертификат за ваксинация срещу COVID-19; доказателство за скорошно възстановяване от заболяването; негативен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, или негативен бърз тест, направен до 42 часа преди пътуването.

Правилата са в сила за всички пътници на 12 и повече години. Лицата на възраст между 12 и 17 години имат право да пътуват с ферибот и с негативен резултат от самостоятелен тест, направен през последните 24 часа.

Пътниците на възраст 12 и повече години са съветвани също така да си направят самостоятелни тестове преди завръщането на континента, пише още "Катимерини".

Нови правила за пътуване с ферибот до гръцките острови
Снимка: pixabay

Плажовете с организирани туристически дейности въведоха нови правила като част от мерките за социално дистанциране в страната. Плажните чадъри и шезлонгите трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко 4 м (13 фута) и трябва редовно да се дезинфекцират.

Служителите на плажните барове и други курортни служители са длъжни да носят маски и трябва да преминат тестване на COVID-19. Пускането на музика в плажните барове е забранено, за да се предотврати разпространението на повече частици във въздуха. Забраната за музика се отнася и за ресторанти, барове и кафенета, които вече са отворени.

Мерките идват малко след като Гърция отпада карантинните изисквания за посетители от над 30 държави, включително САЩ и Великобритания при условие, че тестват отрицателно за COVID-19 не повече от 72 часа преди пътуването или могат да докажат, че са напълно ваксинирани срещу болестта.