Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)

  • Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
    Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)

Ако можете да видите от птичи поглед към притежаваните от Гърция Циклади, те биха изглеждали като интригуваща феерия от 20 гирлянда, плаващи по тюркоазените води на Егейско море. Това е невероятно образувание, създадено от геоложките промени, настъпили преди милиони години.

Според гръцката митология Посейдон, Богът на морето, бил толкова бесен от поведението на нимфите на Цикладите, че ги превърнал в острови.

Цикладите - което означава Свещените острови около Делос - тяхната красота и ослепителна светлина могат да много хора да се отдадат на истинска почивка или да намерят място за духовност.

Те са в най-доброто си състояние през май и все още са прекрасни през летните месеци. До септември обаче животът се забавя и някои фирми затварят.

Независимо от това, през по-голямата част от годината дивите сурови вулканични пейзажи и цикладска архитектура, която изглежда превъзходно на тъмен или растителен фон с дълбоко синьо море, което се плиска по бреговете им. 

Ето шест предложения.

1. Санторини

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Някои казват, че най-завладяващият и популярен остров на този Егейски архипелаг е Санторини. Всеки ще е видял този емблематичен образ - знаете ли, този с куполна синя църква се откроява сред блестяща бяла архитектура, която изглежда ослепително на фона на синьото небе и морета.

Тук спират круизни кораби, правят се сватби само за живописна фотография и летовниците се катерят по укрепленията на замъка от 13-ти век по почти култов начин, за да са сигурни в най-добрата гледка към залеза.

Има плажове, с камъчета в Камари и черен пясъчен в Периса и Картерадос и те са обгърнати от назъбени скали и блестяща светлина, която изглежда характерна за Цикладите - може да бъде хипнотизираща.

Склоновите градове Фира и Ия са старомодни с понякога стръмни стъпала и завити улички и правят идилично следобедното проучване. А вечерите терасите на покривите на ресторантите са леки и живи с вечерящи, наслаждаващи се на всичко наоколо и топлия нощен въздух.

Този остров е свързан с релаксираща изтънченост. Анджелина Джоли се скрила там един месец, след като заснела втория си филм Tomb Raider.

2. Миконос

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Голи хълмове, пясъчни плажове и бляскава атмосфера съставляват този 86 квадратни километра остров. Има едва 10 000 местни жители, но островът е посещаван от десетки хиляди туристи, които искат да купонясват. Нощните клубове са страхотни, има няколко кръчми и магазини, които остават отворени през цялата нощ.

Това е забавен остров и естествено, най-известният му плаж, Paradise Beach, има своя дял от нощни клубове, къмпинг и ресторант. Наблизо е Super Parade, гей нудистки плаж, който може да не е по вкуса на всички. За малко спокойствие и тишина се насочете към Агия Ана, макар че може да изглежда сравнително неразвито.

Основният му град, Хора, е пълен с модни магазини, но колкото и да е изкушаващо да пазарувате, стойте далеч между 10 и 17 часа, когато круизните кораби отбият.

3. Наксос

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Това е най-големият от гръцките острови в Егейско море и когато пристигнете с лодка, ще бъдете срещнати с най-известния му археологически обект - Портара, вратата към древния храм на Аполон, построен през 522 г. пр. Н. Е. Островът е дом на най-високата планина в Цикладите - планината Зевс - която е източникът на много митологии. Казват, че това е бил брачният остров на Дионис, Богът на виното. Ето защо има светилище, посветено на него. Неговата брегова ивица е обхваната от сензационни плажове, някои уединени. Микри и Вила на запад са обичани от уиндсърфистите.

Вътре в неговите невероятни села изглежда се появяват извън плодородните долини и има много полета и маслинови горички. Неговото пристанище е в столицата, където няколко алеи водят стръмно към цитаделата, забележителност, която може да се види на километри, а другаде има стари църкви, манастири и венециански замъци и домове.