Остров Скопелос – спокойствие по гръцки

  • Остров Скопелос – спокойствие по гръцки
    Остров Скопелос – спокойствие по гръцки

Със затоплянето на времето идват и мислите за морски дестинации.

Нека днес ви отведем на гръцкия остров Скопелос, който е част от Северните Споради в Егейско море. Той се намира по средата между други две красиви места – островите Скиатос и Алонисос. На Скопелос живеят малко хора, които са концентрирани най-вече в двата основни града Скопелос - 3000 души и Глоса – 1000 души.

Там ви очакват красиви, малки къщички, тесни, виещи се улички и красиви гледки. Интересен факт е, че въпреки малкото население на острова има около 360 черкви, като една от най-впечатляващите е „Агиос Йоанис“. Островът е известен и с местното производство на мед, хляб, мармалад, най-вече от характерните за острова сливи и зехтин. Препоръчваме ви да опитате от всичко.

Остров Скопелос – спокойствие по гръцки

На Скопелос можете да отседнете в квартира, къща за гости или луксозен спа хотел – има за всекиго по нещо. Островът предлага голямо разнообразие от плажове, като най-известният от тях е Кастани. Не са за изпускане и закътаните заливи Глистери, Лимнонари и Стафилос. Островът е подходящ за почивка с малки деца и е изключително чисто място със запазени природа и чисти води. Там може да се забавлявате по всевъзможни начини от разходки с лодки и планински велосипеди, през офроуд изживявания до активен нощен живот. Освен море там ви очакват и зелени гори с общо над 8 млн. борови дръвчета.

Остров Скопелос – спокойствие по гръцки

Друг интересен период, в който може да посетите Скопело, е по време на Февруарските карнавали. Едни от най-зрелищните карнавални традиции по време на този фестивал са Трата – тогава млад мъж носи горяща рибарска лодка из улиците, и Доброто – пародия на езическа сватба, свързана с култа към Дионисий. По време на карнавала мястото изобилства от хора в чудновати костюми, пеещи песни, както и от изобилие от храни и напитки.

Остров Скопелос – спокойствие по гръцки