От Гренландия до Шотландия с каяк

  • От Гренландия до Шотландия с каяк
    От Гренландия до Шотландия с каяк

Двумесено пътешествие с каяк! 

За това приключение ни разказват нашите приятели от списание 360°, в което можете да откриете всичко за екстремните спортове, свободното време и алтернативния начин на живот! Приятно четене!

Два месеца с каяци от Гренландия до Шотландия. Звучи като трудно изпълнима авантюра, но британските пътешественици и ловци на приключения Оли Хикс и Джордж Бълард го правят.

Предизвикателствата по време на изтощителното приключение са много – от гребане между 17 и 20 часа дневно до получаване на халюцинации. Хикс и Бълард преминават с каяк повече от 1200 морски мили.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Emma Hall

„В каяка имаше достатъчно място за нас двамата, а надуваеми шамандури го държаха неподвижен, докато спяхме“, разказва Хикс, който е добър приятел на британския принц Уилям.

Джордж Бълард пък признава, че дългата два месеца експедиция е била доста трудна.

„Ние гребяхме един след друг по около 17-20 часа на ден. След всичкото това гребане сънят не беше проблем. Но беше нещо като да лежиш в клатещ се ковчег с два сантиметра вода на дъното, която трябва да изхвърлиш.“

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Georgе Bullard

Храната също не е от най-разнообразните – ядки, сандвичи, бисквити и сушени плодове.

Но всеки ден двамата авантюристи кипват вода в тясното пространство, за да си направят топло хапване преди лягане. А няколко пъти дори хващат прясна риба за вечеря.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Emma Hall

Въпросът, който всички техни приятели и последователи си задават, но обикновено ги е срам да попитат, е как са ходили до тоалетната?

Отговорът е лаконичен – с помощта на бутилка и контейнер под седалките.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Emma Hall

Хикс планира приключението през 2016 година, като целта е да проследи гребането на инуитите през 17 и началото на 18 век.

Първоначално трябвало да мине маршрута с друг авантюрист – Патрик Уинстън. Той обаче се отказва, а Бълард казва „нека го направим“ по време на приятелски обяд.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Georgе Bullard

Двамата се качват в каяка на 1 юли, когато Гренландия е наполовина покрита с лед. Първият етап в открити води до Исландия минава добре и им отнема 42 часа.

След това идват неравни битки с лошото време, което се променя от минута на минута.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Georgе Bullard

Най-трудно им е, когато тръгват от Исландия до Фарьорските острови, много далечна дестинация разположена на север от Британските острови. Изведнъж облаци покриват небето и рибарите ги предупреждават да излязат веднага от водата, защото се задава силна буря.

„Ние буквално се борехме с лошото време“, казва Хикс.

„Имахме три различни източника за прогноза за времето. Във водата всички ние сме толкова зависими от времето и внезапните бури. Чувстваме се малки, никой не може да ни види, но нашата гледна точка постоянно се променя.“

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Emma Hall

А страховете им придобиват чудовищни размери по време на много силна буря. Тогава разбират, че когато са двойно по-малки от размера на вълните, нямат никакъв контрол над ситуацията.

Бурята променя плановете им и двамата гребци се отправят към мъничкия остров Северна Рона, където прекарват шест дни.

Там ги чака приятна изненада. Откриват стара хижа, в която има и достатъчно уиски, което да повдигне духа им.

Когато времето се оправя, двамата тръгват към крайната дестинация – Балнакейл Бей в Шотландия. Експедицията приключва в ранните часове на 4 септември.

От Гренландия до Шотландия с каяк
Снимка: Emma Hall

„Ние го направихме! Предизвикателството от Гренландия до Шотландия завърши, какво невероятно чувство!“, пише Хикс в Туитър.

След многото спирания заради лошото време, халюцинации поради липсата на сън, мехури и рани по кожата, приключенците са категорични: „Всъщност се чувстваме добре и сме въодушевени, че доведохме експедицията до успешен край!“

А самият Хикс, който планира нови авантюри, има опит с на пръв поглед непреодолимите предизвикателства. През 2005 г., когато е на 23 години, той става най-младият човек преминал сам на гребла от Америка до Англия, където е посрещнат от принц Уилям.

Още статии от нашите приятели списание 360° можете да четете  тук!