От местен: Пешеходна обиколка на Брюксел само за час

  • От местен: Пешеходна обиколка на Брюксел само за час
    От местен: Пешеходна обиколка на Брюксел само за час

Налага ви се да прекарате ден-два в Белгийската столица и имате час за убиване? Погрижили сме се за вас, с нашия кръгов маршрут, чрез който ще можете да посетите най-важните места в Брюксел само за час!

Той започва и завършва на известния Grand Place, често смятан за един от най-красивите площади в Европа. Този обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО е заобиколен от величествени гилдии, кметството на града и Кралската къща (сега Градски музей на Брюксел). Сложните готически и барокови фасади създават спираща дъха панорама, която служи като подходящо въведение към величието на града.

Оттам се отправяме към Mont des Arts или „Хълма на изкуствата“, градски комплекс, предлагащ зашеметяваща гледка към силуета на града. Разположен тук са важни културни институции като Кралската библиотека на Белгия и Центърът за срещи в Брюксел. Красиво озеленената градина осигурява спокойна почивка сред градската суматоха, като същевременно предлага отлични възможности за снимки на града отдолу.

Следващата ни спирка е катедралата St. Michel et St. Gudule, изящен пример за брабантска готическа архитектура. Тази древна църква, датираща от 14-ти век, е била свидетел на множество значими събития в белгийската история, включително кралски сватби и държавни погребения. Нейните зашеметяващи витражи и сложни каменни резби определено ще ви впечатлят.

Продължавайки нашето пътуване, пристигаме в Palais Royal. Въпреки че не е официалната резиденция на белгийското кралско семейство, той служи като техен административен щаб и е мястото, където кралят изпълнява задълженията си като държавен глава. През летните месеци части от двореца са отворени за обикновените хора, които искат да се насладят на царствените интериори и изкуство.

От кралския блясък се преместваме на Grande Roue Place Poelaert. Този голям площад е домакин на внушителния Палат на правосъдието, масивна съдебна сграда от 19-ти век, която доминира над силуета на Брюксел.

Нашият маршрут след това ни води през очарователната Rue de Rollebeek, живописна улица в района Sablon, известна със своите антикварни магазини, художествени галерии и уютни кафенета. Това предоставя перфектна възможност да разгледате по-интимните кътчета на Брюксел, далеч от грандиозните паметници и в неговите обитавани квартали.

Никоя разходка из Брюксел не би била пълна без да видите Manneken Pis, нашата следваща спирка. Тази емблематична малка бронзова статуя на пикаещо момче се е превърнала в неочакван символ на игривия дух на града. Въпреки скромния си размер, културното му значение е огромно, тъй като момчето често е облечено в костюм за различните празници.

Накрая кръговият ни маршрут ни връща обратно там, откъдето започнахме - Grand Place. Виждането отново на този великолепен площад, може би вече осветен от мекото сияние на вечерните светлини, предлага подходящо заключение на нашето разглеждане на Брюксел.

Тази пешеходна обиколка, която отнема приблизително 58 минути със спокойно темпо, предлага идеално въведение в Брюксел за нови посетители или приятно преоткриване за тези, които са запознати с града.

карта брюксел

Имате повече от час? Разгледайте кралските музеи или музея на Магрит (те са по пътя)!

Хапване: Wolf Market (различни кухни);Bottega della pizza

Брънч: Creme; Lloyd coffee eatery - Grand Place

Барoве: Bourse; Rooftop 58