Отбелязваме 50-та годишнина на Денят на Земята с онлайн изложба

  • Отбелязваме 50-та годишнина на Денят на Земята с онлайн изложба
    Отбелязваме 50-та годишнина на Денят на Земята с онлайн изложба

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Тази година събитията в международната инициатива се провеждат изцяло онлайн.

По този повод от фондация По-диви Родопи ще “открием” и представим обновената изложба „Властелините на Родопите” виртуално. В продължение на две седмици всеки ще може да посети онлайн галерията в платформата Артстепс (Artsteps).

В обновената изложба са селектирани дванадесет невероятни фотографии. Виртуалните гости и посетители на изложбата „Властелините на Родопите“ ще се докоснат до спиращи дъха пейзажи, прелестни бозайници, редки птици и влечуги и нежни растения. Освен фотографиите, които могат да се видят, по-любопитните ще имат възможност да научат повече за зубрите и тарпаните. Две невероятно интересни животни, които се завърнаха в Родопите се през последните години. Заглавието на изложбата е свързано със същинските властелини на небето над планината - белоглавите и черните лешояди. Именно тези два вида ще са сред основните акценти на изложбата.

Отбелязваме 50-та годишнина на Денят на Земята с онлайн изложба

Районът е единственото място за размножаване на белоглав лешояд в България. Множество проекти и инициативи се стараят да увеличат неговата популация и видът да бъде спасен в рамките на страната. Планината е най-значимата област за размножаване на световно застрашения египетски лешояд на Балканския полуостров. Опазването на живота на всеки индивид в района е кауза със световно значение.

Отбелязваме 50-та годишнина на Денят на Земята с онлайн изложба

Повече информация за изложбата и как да я разгледате може да намерите във Фейсбук събитието на страницата на По-диви Родопи.

Събитието се провежда в рамките на LIFE проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Снимка - белоглав лешояд: Богдан Боев