Откриха таен тунел към Мачу Пикчу

  • Откриха таен тунел към Мачу Пикчу
    Откриха таен тунел към Мачу Пикчу

Тайнственото очарование на древния град на инките Мачу Пикчу от години привлича милиони посетители от цял свят. Наскоро към многобройните му съкровища се добави още едно. При скорошни разкопки археолози откриват широк тунел, който води до задната част на града. Смята се, че тунелът е използван за резервен изход при нападения.

Откритият път води от Уайрактамбо в околностите на Мачу Пикчу до планинска тераса, откъдето се разкрива гледка към комплекса от съвсем различен ъгъл.

Тайният тунел е дълъг около километър, широк е между 1,2 и 1,4 метра. От двете му страни са издигнати каменни стени с височина 3 метра.

От Националния археологически парк Мачу Пикчу обмислят възможността да възстановят тунела и да направят втори вход към града на инките, като по този начин ще го използват за намаляване на тълпите от посетители.

Мачу Пикчу е създаден около 1440 г. като свещен град на инките, в който живеели жреци, аристократи, астролози, художници. При нахлуването на испанците в земите на инките през 1532 г. всички жители на града мистериозно изчезнали. След забрава в продължение на около 400 години, през 1911 г. Мачу Пикчу е „открит“ наново.

И до днес комплексът не спира да изненадва археолозите с нови пътища, тунели и следи от живота на инките.