Остуни - белият град на тока на ботуша

  • Остуни - белият град на тока на ботуша
    Остуни - белият град на тока на ботуша

Остуни е малък италиански град, сгушен между три хълма на тока на ботуша.

Той е познат още като белият град“ и крие в себе си впечатляваща средновековната архитектура, изваяна от бял камък и лазурните средиземноморски плажове.

Остуни е сред от най-красивите градчета в Южна Италия. Той крие в себе си множество тесни улички, чаровни вити стълбища, красиви алеи и арки и, разбира се, много история. 

Интересен факт е, че градчето датира още от каменната ера, като множество пъти е бил рушен до основи и опожаряван, но впоследствие винаги изниква като феникс от пепелта. Последни с възстановяването му се заели гърците, които нарекли населеното място Асту, което в превод означава „нов град“. Той пази вековна история от времената на византийците, древните римляни и Средновековието

Остуни - белият град на тока на ботуша


През 15-и век, по време на ерата на Изабела ди Арагона, Остуни преминава през своята културна метаморфоза и именно това е златният период за изкуството в града. Тогава е времето, когато крепостната стена бива разширена, възстановени са кули и са построени нови. Освен това белият камък придобива специфично розово сияние и се превъплъщава в красиви архитектурни творения, които и до днес привличат погледите на посетителите.

Със сигурност може да кажем, че Остуни е сред най-посещаваните от туристи градове в Южна Италия. Той е осеян с множество хотели, които предлагат прекрасни условия за пълноценна почивка. Освен това морето е на едва няколко километра от града и затова туристите имат голям избор за транспорт до брега.

Остуни - белият град на тока на ботуша


Ако посетите това прекрасно италианско градче, ще може да се порадвате на приказни гледки, отлични средиземноморска кухня и местно вино, които ще внесат още повече уют и чар на вашето изживяване.