Шеосар - сляпото езеро на Пакистан

  • Шеосар  - сляпото езеро на Пакистан
    Шеосар - сляпото езеро на Пакистан

Ако сте сред приключенците, които обичат природните забележителности и къмпингуването, то пакистанското езеро Шеосар в Пакистан със сигурност ще привлече вашето внимание.  

То се намира сред красивите зелени хълмове в Национален парк „Деосай” – почти на границата Каракорум-Хималая. Името му е комбинация от две думи “sheo” и “sar”, което в превод означава „сляпото езеро”.

Националният парк е отворен за туристи само от юни до септември, но най-доброто време за посещение е през последните 2 седмици на август. Именно тогава е периодът, когато можете да се насладите на буйна зелена трева и множество цветя.

Шеосар - сляпото езеро на ПакистанСнимка: wikipedia.org

Там можете да спите на палатка, докато наоколо се разхождат чудните представители на дивата природа, като хималайската кафява мечка, хималайски ибекс, червена лисица, сив вълк и снежен леопард. В небето пък можете да видите златни орли, белоглави лешояди и соколи

Езерото Шеосар е едно от най-високите в света – намира на 4141 метра и е известно като сърцето на Деосай. Имайте предвид обаче, че точно заради това, понякога може да се случи да завали сняг дори и през юли и август

Шеосар - сляпото езеро на ПакистанСнимка: wikipedia.org

Къмпингите в местността са добре обозначени. Може да се разположите на север от езерото. Водата му не се препоръчва за пиене, но затова пък можете да намерите питейна съвсем наблизо.

По пътя към езерото се преминава през красиви долини, покрай кристално сини води и зелени ливади, покрити с разнообразни цветя, а в далечината се виждат планински върхове. Това е една от не толкова популярните природни забележителности и точно в това се крие нейният чар.