Първият "интелигентен" град в Европа ще се появи през 2023 г.

  • Първият "интелигентен" град в Европа ще се появи през 2023 г.
    Първият "интелигентен" град в Европа ще се появи през 2023 г.

Първият "интелигентен" град в Европа ще бъде открит в Испания през 2023 г.

Устойчивият проект се изгражда от нулата и ще се захранва от слънчева енергия. Градът ще носи името Елизиум (Elysium City). Той ще разполага с модерни жилищни сгради, собствена високоскоростна жп гара, тематичен парк в стил Дисни, футболен стадион с 40 000 места.

Създаден от бившия изпълнителен директор на Уолт Дисни Джон Кора и разработен от Cora Alpha, Елизиум ще бъде първият голям интелигентен и устойчив град в Европа. Той е планиран в съответствие с 17 от целите на ООН за устойчиво развитие. Градът се намира в Кастелбианко, в автономната област на Испания - Естремадура. Интелигентният град ще бъде построен на два етапа.

Първият "интелигентен" град в Европа ще се появи през 2023 г.Снимка: Cora Alpha

Първият етап ще стартира през 2023 г. и ще включва четири хотела с казина, воден парк и тематичен парк в стил Дисни, високоскоростна жп гара, търговски обекти, заведения за хранене и развлечения, голф игрище с 18 дупки, спортен стадион с 40 000 места. Планирани са и до 2000 жилищни единици, изграждането на велосипедни алеи и много зеленина.

Втората фаза се очаква да стартира през 2028 г. Тя ще добави още повече луксозни хотели, конна база и писта за Формула 1. Очаква се в целия град да има достъп до високоскоростен, безжичен интернет, а уличното осветление да се захранва от слънчевата енергия.

Първият "интелигентен" град в Европа ще се появи през 2023 г.Снимка: Cora Alpha

Очаква се проектът да привлече над 4,5 милиона посетители през първата година от откриването си!

***