Пътешествие през старите български столици

  • Пътешествие през старите български столици
    Пътешествие през старите български столици
  • Пътешествие през старите български столици
    Пътешествие през старите български столици
  • Пътешествие през старите български столици
    Пътешествие през старите български столици
  • Пътешествие през старите български столици
    Пътешествие през старите български столици

Когато имате няколко свободни дни, планирайте пътуване до старите ни столици. Направете маршрута си така, че да ги видите по реда на възцаряването им. Това ще ви поднесе неподозирани преживявания. Поне при нас беше така.

Ние отседнахме в Мадара. Вие можете да изберете друга изходна точка. В околните градчета и селца има примамливи хотелчета, къщи за гости, мотели, хижи.

Мадарският конник

Добре е да започнете с Мадарския конник. От 2008 г. той е глобален символ на България. Признат е от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Смята се, че е от времето на хан Тервел и че вероятно изобразява самия хан. Има и надписи от времето на Крум и Омуртаг. Предполага се, че Омуртаг е строителят на комплекса от жилищни и дворцови постройки, езически светилища и храмове, кацнали върху тясната скална тераса. Образец са им сградите в Плиска.

Плиска

На сутринта след има-няма 20-30 минути път се озоваваме пред стените на Плиска (първата снимка). От първите юрти до преместването на столицата в Преслав минават малко повече от 200 години. За това време Плиска се превръща в един от най-големите, добре укрепени и красиви градове в Европа. Стените й пазели 23 квадратни километра площ. Дворците и храмовете й се родеели с чертозите на старите източни владетели.

Разходете се с притворени очи из Външния град, вслушвайки се през вековете в полуразбираемата врява на занаятчии и търговци. Пристъпете плахо в Крумовия дворец. Надзърнете в Тронната зала. Постойте смирено в Голямата базилика.

Има къде да се пие по едно кафе, но по-добре си носете сандвичи, особено ако сте с деца.

Велики Преслав

На втората сутрин тръгваме към Велики Преслав (втората снимка). Пристигаме след около четиридесетина минути. Подкрепяме се с кафе и се отправяме към портите на втората българска столица.

Плиска имала два века, за да се превърне във величествен град. Преслав е бил столица по-малко от столетие. За това време от военен лагер той става модерен за времето си, уреден, водоснабден и канализиран град – образец за лукс и великолепие. Конструктивно много напомня Плиска. В новите му, бляскави манастири и църкви творят книжовници, заради които епохата е наречена Златен век на българската книжнина.

Влезте в Кръглата църква – и тя наречена „Златна”. Представете си, че над вас е куполът й. Насладете се на вътрешната й украса – стенописи, мозайки, блестяща глазирана керамика, позлата и мрамор. Чуйте първите служби и молитви, произнесени на български. После повървете по останките от крепостните стени. Само като мерите дебелината им през собствения си ръст, ще усетите мащаба им.

През 971 г. Преслав е превзет от византийциите. Два века по-късно Асеневци прогонват завоевателите, но столица на Втората българска държава става Търново.

Велико Търново

В късния следобед тръгваме към Търново. Тази вечер с малко късмет виждаме как Царевград Търнов оживява, окъпан в звуци и светлини. А от края на януари 2013 г. в подножието на Царевец отваря врати първият български музей на скулптурните фигури, където можете да видите в реален размер царете от Второто българско царство

На другия ден се качваме на Царевец. Търново е било столица от 1185 до 1393 г. За разлика от Плиска и Преслав, то е естествено укрепено. От трите му страни, в дълбокото, се вие Янтра. Стените му са продължение на стръмни скали. Между стените се издигали дворци, църкви, обществени сгради, водохранилища. На върха на хълма била Патриаршеската църква.

Имената, с които е наричана столицата на Втората българска държава, и намерените находки подсказват, че Търново не отстъпвало на Плиска и Преслав по красота и великолепие. В запазената и до днес църква „Свети 40 мъченика” се намира свидетелство за приемственост и родство – колоната на Омуртаг – ханът-строител от първите векове на България.

Преди да излезете от крепостта, затворете очи. Представете си ужасените тълпи, преживели разорението на Царевград Търнов. Представете си как турски войници водят към портата окования патриарх Евтимий. Това е краят на третата българска столица.

И ще минат стотици години преди България отново да има столица.