Пътувай от креслото: Кастелфолит де ла Рока – още една испанска причудливост

  • Пътувай от креслото: Кастелфолит де ла Рока – още една испанска причудливост
    Пътувай от креслото: Кастелфолит де ла Рока – още една испанска причудливост

Кастелфолит де ла Рока е 1000-годишно каталунско село, чиято дължина е един километър. В града има само една улица и стръмни отвесни скали от двете страни с къщи, разположени на ръба.

От двете страни на пропастта има река. Жителите на града наброяват малко повече от 1000 души, а свежият въздух и природата там са невероятни.

Първото, което впечатлява всеки са гъсто разположените къщи на ръба на високи 50-метрови базалтови скали, образувани от вулканична лава. Повечето къщи са изградени с камъни от самите скали,  както и паважът по улицата църквата Сан Салвадор, която датира от XIII в. 

Пред входа на църквата е разположен площада Хосеп Пла, откъдето се разкрива красива гледка към околността и двете реки, които обграждат Кастелфолит де ла Рока – Торонел и Флувия

Старата част на селото е дълга само километър, като къщите са разположени от двете страни на единствената тясна и тъмна уличка. Селото има и нова част, където туристите се радват на симпатични хотели и ресторанти.

Макар и Кастелфолит де ла Рока да е едно от най-малките населени места в Каталуния и Испания като цяло, определено си заслужава да го посетите, да се порадвате на природата, а също и да си направите невероятни снимки. 

Вижте красиви кадри от испанското селце във видеото по-долу: