Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета

  • Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета
    Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета

В дните преди коледните и новогодишните празници пътуването се оказва доста стресова мисия. Задръстванията по пътищата, закъсненията на полети и многото чакане сякаш са се превърнали в традиция, но, спокойно, има начин да избегнете стреса по време на предпразничните пътешествия.

Заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air сме ви подготвили 10 полезни съвета за безпроблемно пътуване преди Коледа. Последвайте ги и ще видите колко по-лесно и бързо ще стигнете до избраната от вас дестинация!

1. Направете си списък

Пътуването по празниците е свързано с доста неща, които трябва да направите или да вземете със себе си. Точно затова е добре да имате списък. Той може да включва места, които трябва да посетите, подаръци, които трябва да вземете, вещи, които често забравяте да сложите в багажа си, дори уредите, които трябва да изключите, преди да тръгнете. Списъкът ще ви подсеща и ще ви спести доста време.

2. Отделете време за приготвяне на багажа

Погрижете се багажът ви да е готов поне 24 часа преди пътуването. Така, ако сте забравили нещо, ще можете да го добавите. По празниците обикновено носим повече багаж, най-вече заради подаръците, които сме подготвили за близките ни. Все пак не прекалявайте с куфарите, защото ще ви забавят – особено, ако трябва да чакате багажа си на летището.

Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета

3. Абонирайте се за бюлетина на авиокомпаниите

Ако сте избрали да пътувате със самолет по празниците, най-добре се абонирайте за електронния бюлетин на авиокомпаниите. Там те ще ви изпращат всички актуални промоции или отстъпки, които можете да получите за самолетен билет. Така бързо и лесно ще откриете най-добрата оферта.

4. Подсигурете документите си

Качете сканирани копия на всичките си важни документи в Google Drive – паспорт, билети, резервации на хотел, застраховка и тн. Така, ако ги изгубите, ще можете да ги свалите по всяко време. Можете да ги носите и на флашка или най-добре на карта памет, която пасва на телефона ви. Така няма да сте зависими от интернет връзката, за да се доберете до така необходимите документи.

5. Направете багажа си лесно разпознаваем

Независимо дали пътувате с куфар, сак, раница – сложете някакъв ярък отличителен белег на багажа си. Така на лентата за багаж на летището ще го разпознаете много по-бързо и лесно. Разбира се, не пропускайте да сложите и картонче с информация – име и телефон, на който да се свържат с вас, в случай че багажът ви се изгуби.

Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета
Снимка: Anete Lūsiņa on Unsplash

Предпразничното пътуване ще е много по-изгодно, ако използвате кредитна карта DSK-Wizz Air. Всеки път, когато плащате с нея, вие събирате точки, които да използвате за отстъпки при резервации на самолетни билети и при покупки на услуги от сайта на Wizz Air.

6. Проверете резервацията си

Ако по време на празниците, ще отседнете в хотел, проверете своята резервация 3-4 дни преди пътуването. Можете да изпратите мейл с напомняне, че имате резервация на съответната дата и за съответния период. Поискайте потвърждение от хотела, за да сте сигурни, че ще има къде да се настаните, щом пристигнете. По празниците е доста натоварено и в хотелите, така че се уверете, че резервацията ви наистина е валидна.

7. Изберете опашката, на която няма деца

Ако ще пътувате със самолет, най-добре се наредете на опашката, на която няма родители с деца. Те обикновено са с много багаж и проверката им отнема повече време, отколкото на другите хора. Бъдете наблюдателни и това може да ви спести от времето за чакане

Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета
Снимка: Suhyeon Choi on Unsplash

8. Създайте си комфорт по време на път

Пътуването по празниците може да бъде дълго и дори досадно занимание. Възможни са закъснения заради лоши метеорологични условия или прекалено големия брой пътници. Не се знае точно колко време ще прекарате в път, затова се подсигурете с неща, които да ви дадат поне мъничко комфорт. Вземете си слушалки, интересна книга, допълнителна батерия за телефона, възглавничка за път и/или леко одеяло. Не пропускайте да сложите вода и нещо за хапване в багажа си. Ако пътувате с дете – вземете любимата му играчка или нещо, с което да се занимава, за да не му доскучае и да стане раздразнително.

9. Предпазвайте се от уличните търговци

Ако ще посрещате празниците в друга държава, то със сигурност ви очакват много разходки по забележителности и базари. Там винаги е пълно с улични търговци, които бързо набелязват чужденците. Ако искате да се отървете от ситуация, в която ви предлагат нещо, от което нямате нужда, използвайте един лесен трик. Научете как е на местния език „Тук съм по работа“ и ще видите как търговците рязко ще загубят интерес към вас.

10. Тръгнете рано

Това сигурно сте го чували хиляди пъти, но наистина покрай празниците задръстванията и закъсненията са в пъти по-големи. По-добре жертвайте един ден от годишния си отпуск, за да тръгнете по-рано и да избегнете ненужното чакане по опашки - в летището или в трафика. Ранните сутрешни пътувания също ще ви спестят доста главоболия. Освен това, колкото по-рано тръгнете, толкова по-скоро ще започнат празниците за вас!

Пътувайте без стрес по празниците – 10 полезни съвета
Снимка: Erik Odiin on Unsplash

За още по-празнично настроение се доверете на иновативната кредитна карта DSK-Wizz Air. Заповядайте в клон на Банка ДСК или на първия промо-щанд на картата на партерния етаж в търговски център The Mall, на бул. „Цариградско шосе“ в София. Там ще можете да получите информация за предимствата ѝ и да подадете заявление за издаването ѝ. За удобство на всички пътуващи предстои откриването на промо-щандове и на двата терминала на Летище София! Пазарувайте и пътувайте изгодно – възможно е!

***