Пазарджик: забележителности за един уикенд

  • Пазарджик: забележителности за един уикенд
    Пазарджик: забележителности за един уикенд

Защо този уикенд не се разходите до Пазарджик?

Градът е чудесна идея за уикенд пътешествия, освен това се намира само на 110 км от София. В него ще откриете много интересни музеи, свързани с живота на видни българи от Възраждането и по-новата ни история, ще видите най-дългата пейка, ще се разходите в красивия парк и ще се запознаете с историческите забележителности в района.

Желаем ви приятно пътешествие!

Регионален исторически музей - Пазарджик

В него се съхраняват експонати от времето на палеолита (100-40 хиляди години преди Христа) до средата на XX век. Музеят е създаден през 1911 година. Първата експозиция е открита през 1924 година. Целта на музея е да издирва, изучава, събира, съхранява, документира и популяризира движимите културни ценности в целия обхват на културно-историческото наследство. Има си собствена библиотека, щанд за сувенири, кафене, фотолаборатория, ателие за реставрации. Музеят е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на пл."К.Величков" №15 в Пазарджик.

*

Храм "Успение на Пресвета Богородица"

Църквата е изградена в периода 1836-1837 година. Тя е шедьовър на самобитната българска строителна школа и един от символите на град Пазарджик. Храмът е най-големият в България от епохата на Възраждането. Ииконостасът е един от най-добрите образци на възрожденското изкуство на Балканския полуостров. Той е дело на майстори от Дебърската школа. В храма има икони от различни години, които са спасени от пожар през 1834 г. Най-новите са от 1914 г. Сред оригиналните икони три са дело на Станислав Доспевски. Една от тях е иконата на Св. Св. Кирил и Методий. Църквата е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на бул. „България“ №50.

*

Къща музей "Константин Величков"

Константин Величков (1805-1907г) е виден Българин от времето на Възраждането - просветител, писател, политик и участник в национално-освободителните борби на България. Родната му къща в град Пазарджик е възстановена във вида си от времето на възрожденеца и е превърната музей (1967 г.), под управлението на Пазарджишкия Историческия музей. Показани са оригиналните интериори на стаите и са изложени много документи и фотографии свързани с живота и делото на Константин Величков. Адресът на къщата музей в  ул. "Теодор Траянов" № 6.

*

Къща-музей Станислав Доспевски

Къщата-музей е построена през 1864 г. и в нея е живял прочутият художник Станислав Доспевски. Тя е единственият в България музей, посветен на възрожденски художник. Къщата е двуетажна, кирпичена, с шест стаи и салон, характерна за периода на Възраждането. Днес в къщата са изложени вещи и предмети от живота на Доспевск.

Пазарджик: забележителности за един уикенд

*

Часовникова кула

Часовниковата кула е построена през 1741 г. в центъра на град Татар Пазарджик. Служела е за градски часовник. Предполага се, че кулата е била с форма на правилна призма с основа шестоъгълник, осмоъгълник или дванадесетоъгълник, издигната върху постамент с форма на паралелепипед. Часовникът се е намирал в ниша, разположена върху пирамидата над постамента. Надпис върху плоча на кулата е гласял: "Честния Ибрахим ага Хайрулов ни удостои с направата на този часовник, който бие час по час и весели града" и годината на построяване на часовника по турско летоброене "1154". През 1924 г. часовниковата кула е разрушена и от нея остават само каменните основи и постамента. Тя е възстановена по проект на архитект Христо Герасимов и е официално открита на 21 май 2010 г. - Денят на Пазарджик.

*

Най-дългата пейка в света

На 1 юни 2011 г. в Пазарджик бе открита пейката, която кандидатства за най-дългата в света. На церемонията пристига и екип от Книгата за рекордите на Гинес, но съоръжението не беше официално признато за най-дългото заради масичките между отделните части. Пейката е дълга 1011 метра и на нея могат да седнат едновременно 2020 човека. Официално най-дългите пейки в света са в Полша (613 метра) и Япония (461 метра).

*

Парк остров Свобода

Парк остров Свобода в град Пазарджик е една от най-красивите природни забележителности в региона. Паркът е предпочитано място за разходки, отдих, почивки и развлечения както за малки, така и за големи. По целия парк са изградени пешеходни алеи и велоалеи. От едната страна на парка са разположени паметници и мемориални знаци, а от другата - малък зоопарк. Паркът има още игрища за футбол, волейбол, тенис на маса, ресторанти и кафенета.

Пазарджик: забележителности за един уикендСнимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

*

Тракийски хероон

Разстояние от Пазарджик: 12 км

Тракийският хероон на племето Беси се намира между селата Огняново и Исперихово. Хероонът представлява заградено място, което се използва за гробница или светилище на герой и е засипан с могила от пръст. Не е ясно от кога датира това древно съоръжение.

*

Баткунски манастир "Св. Св. Петър и Павел"

Разстояние от Пазарджик: 12 км

Баткунският манастир "Св. Св. Петър и Павел" е разположен в Баташкия дял на Родопите, на 12 км от Пазарджик и на 50 км от Пловдив. Отбивката за манастира се намира на няколко километра след Пазарджик, по главния път за София. Основан е през XI-XII век, в близост до крепостта Баткунион. През 1876 г. за известно време в манастира е живял художникът Станислав Доспевски.

Пазарджик: забележителности за един уикенд

*

Светилище на Асклепий Земидренски

Разстояние от Пазарджик: 17 км

Светилището на Асклепий Земидренски се намира в село Паталеница. Изградено е през втората половина на I век и е функционирало до края на IV век, когато е било опожарено. В самия храм има кости от различни животни, които вероятно са били принесени в жертва на бог Асклепий. Археологическите находки от светилището се съхраняват в Пловдивския и Пазарджишкия музей.

*

Крепост Перистера

Разстояние от Пазарджик: 20 км

Крепост Перистера се намира на 800 метра северно от центъра на град Пещера, в самия край на града, вляво от пътя за град Пазарджик. В центъра на мястото има по-стар комплекс от камъни на вероятно тракийско светилище. Хълмът, на който е разположена Перистера, е известен като Св. Петка. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава "гълъб".  В най-високата част на хълма са групирани камъни с различна големина, от които един е с формата на гълъб. Този факт дава основание на археолозите да смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

Пазарджик: забележителности за един уикенд

*

Светилищен комплекс Скумсале

Разстояние от Пазарджик: 45 км

Светилищен комплекс Скумсале представлява тракийски култов градеж в района между Панагюрище и Стрелча. Смята се, че хора са обитавали района през периода IV век пр. Хр. - II век след Хр. Интерес за учените представлява северната му част, където се намира поляна, заобиколена от жервеници, тронове и други изкуствено обработени скални обекти.

***