Пещерата “Венеца” – феерия от форми и цветове

  • Пещерата “Венеца” – феерия от форми и цветове
    Пещерата “Венеца” – феерия от форми и цветове

Пещера “Венеца” се намира на 14 км. източно от град Белоградчик и на 3 км. южно от село Орешец.

Открита през 1970 година при взривни работи на кариерата край селото, тя е може би най-красивата пещера в района. Мястото е отворено за посещения едва през 2015 година, като влизането става от вторник до неделя по определен график (през зимата и лятото той е различен, а понеделник е почивен ден).

Преди да влезете в пещерата се налага да се екипирате със защитни шлемове, тъй като по време на разходката се минава през няколко тесни и ниски места, където е възможно да се ожулите. Освен това преди да влезете ще получите инструктаж да не снимате със светкавица. Нарушаването на това правило може да доведе до изкарване на цялата група от пещерата, тъй като тя е обитавана от прилепи, които могат да бъдат обезпокоени по този начин.

Пещерата “Венеца” – феерия от форми и цветове

Още в началото на пещерата, малко след преддверието  се минава през първия тесен тунел, като преминаването става през общо 4 зали. Има и пета зала, в която не се влиза, но може да бъде наблюдавана от специална площадка в четвърта зала. Вътре могат да бъдат видени множество сталактити, сталагмити и сталактони, като тук се намира най-големият сталактон в България с обиколка от 25 метра. Освен тези пещерни образувания, мястото е забележително и с изобилието на камъни оникс. Забелязва се също, че входът на пещерата е бил изкуствено разширяван, за да може тя да приема посетители.

Освен прилепите, тук могат да бъдат видени и цели колонии от корали, подобни на морските. Във вътрешността на пещерата има и друго нетипично за такива места  образувание – кристалите. Начинът, по който са осветени различните части на пещера “Венеца” също е уникален – образуванията са оцветени в различни цветове, които се променят периодично.

Пещерата “Венеца” – феерия от форми и цветове

Цялата разходка из пещерата трае около 30 минути, а за да стигнете до нея трябва да тръгнете от Белоградчик към Видин, като на 150 след началото има отбивка за село Орешец. Оттам лесно ще се ориентирате, тъй като има указателни табели, а малко преди пещерата ще видите и паркинг. Други начини за стигане до пещерата са: от Монтана с отклонение при село Ружинци; от Видин с отклонение при село Медовница.

В случай, че имате време за разходки из района, то може би малката старинна църква, намираща се в близост до пещерата ще събуди интересът ви. Тя се намира на около 200 метра от паркинга, но трябва да тръгнете в противоположна на пещерата посока. Църквата е построена през 16 век и носи името “Св.Георги Руян”. Създаването и е свързано с легенда, според която местно козарче загубило козата си. Дълго време била търсена и накрая я открили на това място, където се била окозила. На мястото имало извор и хората от селото решили да изградят там свой храм. Църквата е интересна със това, че вътрешността и е изписана с интересни стенописи, а в двора и, в отделна сграда, се намира камбанарията. Именно покрай нея е съществувал въпросният извор, като пролетно време тук се получава странно явление – водата стичаща се от Балкана се губи в земите край камбанарията.

Други интересни обекти в района са: пещерата “Магурата” (на 36 км. северозападно); Белоградчишките скали (14 км.); град Кула (там се намира крепостта “Кастра Мартис”).