Пет места с легенди за любов в България

  • Пет места с легенди за любов в България
    Пет места с легенди за любов в България

Тръгнете по следите на романтични легенди и посетете местата в България, създадени в името на любовта.

Следват пет възможни романтични посоки:

1. Любовната чешма в Трявна

Една мраморна чешма в старата част на Трявна носи наименованието Любовната чешма. Защо любовна - никой няма представа. Или поне разказът на местните не помни сюжет, герои, чувства, драма. Ама какво ще стане ако пиеш от водата на любовната чешма и седнеш на пейката до неяБ

Още за Любовната чешма в Трявна.

16558

Снимка: Елена Коцева 

2. Каменната сватба край Кърджали

Една необичайна сватба стои неподвижно вече милиони години край Кърджали. Скални форми в бяло, светлорозово и светлозелено се издигат недалеч от центъра на града, край село Зимзелен и разказват легенди за любов и греховни помисли. Разходете се между фигурите, открийте двойката на младоженците, дайте воля на въображението си, за да откриете сватбарите, животни и птици и да се почувствате като част от легендата. По залез цветовете са най-меки.

А тук научете легендите за Каменната сватба край Кърджали.

28831

Снимка: Александър Караджов

3. Пейката на любовта над Дряновския манастир

Пейката на любовта незнайно кога и от кого наречена така, напълно заслужава името си. Сякаш е създадена само за тихи, романтични следобеди.

Намира се на средната скала, точно над Дряновския манастир, а гледката, която се открива оттам, може да очарова дори най-заклетия привърженик на градския пейзаж. От двете й страни се извисяват огромни канари, а сгушени между тях в прохладната прегръдка на планината са Дряновският манастир и хижа „Бачо Киро”. Малко по-нагоре по маркираната пътека пък се намират двете Панорамни пейки

Научете цялата история на Пейката на любовта.

15274

Снимка: Александър Македонски/МОГА - Дряново 

4. Сърцето за катинарчета в Димитровград

Все повече български градове се сдобиват с любовни локации, вдъхновени от романтиката на много западни градове. От Деня на влюбените през 2014 г. на входа на парк Марица в Димитровград огромно метално сърце очаква романтичните обещания на влюбените.

Научете повече за металното сърце в Димитровград.

31149

Снимка: Мария Ангелова/Peika.bg

5. Пещера Съевата дупка

Не само някои от залите и образуванията в Съевата дупка носят романтични имена като Белия замък, балерината и Адам и Ева, а и пещерата от време на време се използва като ритуална зала! Определено не прилича на традиционен храм, а още по-малко на ресторант, където да полеете повода с цялата бурна рода, но ако сте любители на нетрадиционното, а и искате да си спестите разтичащия се от жегите булчински грим – температурата в пещерата е постоянна между 7 и 11 градуса... защо да не кажете заветното „Да!” именно тук?

Научете и легендите на Съевата дупка. Вижте и класацията ни 10 идеи за нестандартна сватба в България.

28487

Снимка: Албена Иванова/Peika.bg