Плаващият хотел – уникален по рода си, но с трагична история

  • Плаващият хотел – уникален по рода си, но с трагична история
    Плаващият хотел – уникален по рода си, но с трагична история

Нека ви разкажем за една изоставената сграда с 200 стаи, която се явява една своеобразна визуална репрезентация на отношенията между Северна и Южна Корея.

В полите на планината Кумган в Северна Корея, близо до границата с Южна има един легендарен плаващ хотел, който е уникален по рода си.  

През 1988 г. всеки авантюрист с финансови възможности е могъл да наеме стая в този 5-звезден хотел, акостирал в Джон Брюър Риф – на около 70 км разстояние от бреговете на град Таунсвил, Австралия.

Той е проектиран от професионалния гмуркач Дъг Тарка. Сградата е снабдена с близо 200 стаи, нощен клуб, площадка за хеликоптери и тенис корт. Тя е построена в Сингапур, а след това плава близо 5 000 км., за да акостира край Североизточното крайбрежие на Австралия.

Уви обаче непрестанните бури и циклони нанасят щети на фасадата му, а гостите прогресивно намаляват. През 1989 г. хотелът е продаден на Виетнам и отново се отправя на пътешествие, за да достигне до втория си дом: река Сайгон край Хошимин.

Там получава и ново име – Saigon Floating Hotel (Плаващият хотел в Сайгон). Интересът към него е голям и той бързо се оказва екзотична дестинация и привлича посетители.

След като работи сравнително добре през следващото десетилетие, собствениците му отново са застигнати от сериозни финансови загуби и решават да потърсят нов купувач.

Това се оказва южнокорейска компания, която решава да го позиционира в курорта Маунт Куманг в Северна Корея, на около 130 км източно от Пхенян. През 90-те години амбициите спрямо севернокорейския курорт са доста големита.

Всичко обаче се променя, когато севернокорейски убива на място южнокорейски турист, който според разследването „се разхождал във военната зона“.

След това за известно време той приютява единствено китайски туристи, преди малко по-късно да е напълно изоставен. Сега обаче хотелът с цветна история се разпада.