Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.

  • Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
    Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.

Предстои още една година по пътя на Пловдив към Европейска столица на културата 2019!

Заради огромното си културно-историческо наследство и централно местоположение Пловдив е първият български град, избран да бъде европейски културен център, при това два пъти! След домакинството на проекта „Европейски месец на културата“ през 1999 г., донесъл на града невиждан успех, сега Пловдив е обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. Започналата като гражданска инициатива кампания вече се е превърнала в най-големия и значим проект за града. Той оставя огромен отпечатък върху културния живот, градската среда и инфраструктурата.

Пловдив е един от българските градове с най-разнообразно културно наследство, затова се превръща водеща културна дестинация. През 8-хилядолетната си история, градът е бил дом на 8 цивилизации и култури. Днес Пловдив е мултикултурен град - същинска палитра от вкусове, цветове и забележителности!

През последните години са осъществени редица проекти, свързани с опазване на културните забележителности и приспособяването им към живота на града. Пример за това е реализираният проект за адаптиране на квартал Капана към модерния град. Създаден преди 5 века като занаятчийски център, днес кварталът е изцяло посветен на творческите индустрии. Павираните му улички са сцена на многообразни артистични прояви – концерти, форуми, фестивали, работилници, арт инсталации и много други.

Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: visitplovdiv.com


Скрита в Стария град, но и в непосредствена близост до квартал Капана, се извива улица „Стръмна“ – територия на занаятчии. Наскоро и на нея бе вдъхнат нов живот. Уличката е място, на което можете да се запознаете отблизо с традиционните български занаяти или да закупите уникален сувенир за спомен от града.

Врати отваря и най-старата възрожденска къща на територията на Старинен Пловдив, а именно Музейна къща на Георги Клианти. Тя е напълно реставрирана и сега впечатлява гостите с невероятни стенописи и декорации. Реновиран е и Природонаучният музей. Той привлича огромен брой посетители с експозицията си от живи видове в специално обособените за това аквариум и терариум, както и с първия по рода си Дигитален планетариум.

Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: visitplovdiv.com

Един от най-значимите проекти е свързан с цялостното разкриване на най-голямата раннохристиянска базилика на Балканите – Епископската базилика. Тя ще бъде кандидат за Списъка на световното културно наследство ЮНЕСКО. През 2019 година посетителите ще могат да разгледат и останките от Античен Форум на Филипопол и Небет тепе, където в момента протичат археологически проучвания.

Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: visitplovdiv.com

Пловдив се гордее с изключително разнообразния си Културен календар, включващ повече от 100 международни прояви. Европейската столица на културата привлича и интереса на чуждестранни артисти, поради което много нови събития са вече част от програмата на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Културните забележителности са перфектно приспособени като сцени на събития. Най-впечатляващата от тях е Античен театър на Филипопол. В него се намира и най-голямата открита сцена на Балканите. Ежегодно тя е домакин на Международен фолклорен фестивал, Оперен фестивал “Opera Open“, Рок фестивал  “Sounds of the Ages” и много други.

Териториите за отдих и спорт в Пловдив са изцяло трансформирани в открити пространства, пресъздаващи атмосферата на модерния град. Конструирана през 1892 г. като място за провеждане на Първото българско изложение, Цар-Симеоновата градина е изцяло реновирана. Отново работи и Езерото с Пеещите фонтани, което вечер се превръща в приказна сцена на светлина и музика.

Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: visitplovdiv.com

Шестте хълма на града са територии със защитени растителни и животински видове и любимо място на живелите и гостите на Пловдив. Сред най-предпочитаните места от млади и възрастни е Парк „Отдих и култура“, в който е разположен Гребният канал. Това е най-голямото съоръжение за гребане на Балканския полуостров. Освен място за спорт, в него се провеждат европейски и световни шампионати по гребане. В близост до канала се намира наново построеният Пловдивски зоопарк, както и голям брой спортни съоръжения.

48-километровата мрежа от велоалеи също започва от канала и преминава през почти целия град. Така карането на колело се превръща в най-добрия начин да се запознаете с модерния Пловдив.

Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.
Снимка: visitplovdiv.com

С перфектната си локация, Пловдив е идеална отправна точка за еднодневни пътувания в Родопите, Розовата долина, Долината на тракийските царе, близките спа курорти, както и винените изби на най-големия винен регион в България! Не пропускайте да посетите този древен и модерен град!