По-честите отпуски са полезни за сърцето

  • По-честите отпуски са полезни за сърцето
    По-честите отпуски са полезни за сърцето

Каквато и дестинация да сте избрали, лятната отпуска е нещо, което всеки един от нас очаква с нетърпение.

А сега ново проучване установи, че излизането далече от офиса и от стреса на дома ни, всъщност е полезно за сърцата ни. Учени са открили, че колкото повече почивки си взема човек през годината, толкова по-малко вероятно е да развие метаболитен синдром.

Това е медицински термин за група от състояния като хипертония и висок холестерол, които заедно повишават риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2.

Проучването е установило, че всяка почивка, която човек предприема, намалява риска от метаболитен синдром с 1/4. Резултатите сочат, че хората, които излизат в отпуск по-често през последните 12 месеца, имат понижен риск от метаболитен синдром и метаболитни симптоми.

Тъй като метаболитните симптоми могат да се променят, това означава, че те могат да бъдат елиминирани. Метаболитният синдром се състои от високо кръвно налягане, високи холестерол и нива на кръвната захар, както и прекомерни мазнини около кръста.

Той засяга до един на всеки трима възрастни в САЩ и един на всеки четирима британци. Метаболитният синдром може да бъде предотвратен или обърнат чрез загуба на тегло, чести физически упражнения и отказване на тютюнопушенето.

За целите на проучването са изследвани 63 работещи, които имат право на платен отпуск. Участниците са били интервюирани за всякакви почивки, които са направили през последната година. През последните 12 месеца те се радват на средно 5 отпуски. Резултатите – публикувани в списание “Psychology & Health” – разкриват, че тези, които са взели повече отпуск, имат по-ниски нива на метаболитен синдром. Участниците оценили ваканциите си положително. Те не смятат за стресиращо пътуване или организиране на грижи за децата и имат „ниски нива на финансова тежест, свързана с почивките“.

Kато цяло отиването на почивка се преживява като положително събитие. Същевременно според експерти всеки е засегнат от стрес, а той може да е стимул за пушене, пиене на повече алкохол и нездравословно хранене, което от своя страна увеличава риска от коронарна болест на сърцето – най-честата причина за инфаркт.